Restauracja działała od ponad 4 lat, zamknęła się z dnia na dzień. Klienci zaskoczeni takim obrotem spraw

Restauracja Bombardino Botanik zamknęła się po 4 latach działalności
Restauracja Bombardino Botanik zamknęła się po 4 latach działalności | fot. Bombardino Botanik

Z dniem 6 grudnia zamknęła się lubiana przez okolicznych mieszkańców i bardzo dobrze prosperująca restauracja Bombardino Botanik przy ul. Sławinkowskiej w Lublinie. Jaki był powód takiej nagłej decyzji? Poniżej szczegóły.

Restauracja Bombardino Botanik zamknięta

O sprawie zrobiło się głośno, bo popularny w Lublinie lokal zamknięto z dnia na dzień. Mowa o restauracji Bombardino Botanik, która działała od września 2019 r. w Hotelu Willowa przy ul. Sławinkowskiej 15. Jej właścicielem był Marcin Polański (Grupa Lublin), do którego należą również: Klubokawiarnia OSTRO i Kebab Paprika przy deptaku, oraz Bombardino Trattoria na Węglinie.

W środę, 6 grudnia na profilu restauracji pojawiła się informacja o końcu działalności tego lokalu. Ten dzień był również jego ostatnim dniem funkcjonowania.

„Kochani Sąsiedzi, nadszedł czas, w którym przychodzi nam pożegnać się z Wami i podziękować za wszystkie wspólnie spędzone chwile! Było to dla nas niesamowite doświadczenie pełne wyjątkowych smaków i sąsiedzkiej atmosfery. Dziękujemy Wam za wsparcie i wszystkie kulinarne podróże! Nie znikamy na zawsze z tej części Lublina i może kiedyś zobaczymy się w nowym wydaniu” – czytamy.

Barszczewski – Kuchnia Polska

Marcin Polański w rozmowie z nami wyjaśnił, że zamknięcie Bombardino Botanik na Sławinku było spowodowane rentownością biznesu – był najmniej dochodowym biznesem. Obecnie jego firma skupia się na rozwoju Bombardino Trattoria, który to na początku października przeniósł się do nowego, dwa razy większego lokalu po sąsiedzku – z ul. Gęsiej 5 na ul. Jana Pawła II 51.

Natomiast w lokalu po Bombardino na Gęsiej otwiera się najnowszy koncept Grupy Lublin – Barszczewski – Kuchnia Polska. Będzie to restauracja z kuchnią, której, jak zapowiada jej właściciel, do tej pory w naszym mieście jeszcze nie było. Pozycje w menu powstały na podstawie przepisów odnalezionych m.in. w zeszytach pradziadka Marcina – Aleksandra Barszczewskiego.

Z zapowiedzi możemy dowiedzieć się, że w menu znajdziemy m.in. gołąbki ze staropolskim sosem grzybowym z Pana Tadeusza, zrazy wołowe podane z kluskami szarymi, modrą kapustą i sosem grzybowym, flaki z boczniaka, czy comber z jelenia z sosem owoców leśnych, ziemniakami księżnej i chrustem z pora. Klienci dostaną tu również wędliny wędzone na miejscu.

Otwarcie restauracji zaplanowano na czwartek, 14 grudnia o godz. 11:00.

Botanica w miejscu Bombardino Botanik

Lokal po Bombardino Botanik wraz z jego wyposażeniem przejął właściciel restauracji Stół i Wół ze Starego Miasta. W lokalu właśnie trwają ostatnie prace remontowe. Bowiem w sobotę, 16 grudnia, otworzy się tu restauracja o nazwie Botanica. Z zapowiedzi dowiadujemy się, że serwowane będą tu makarony, pizza, steki i burgery.

Bombardino Czechów

Marcin Polański zdradził nam również informację, że jest w trakcie poszukiwań działki na Czechowie, na której w najbliższym czasie rozpocznie budowę nowej restauracji – Bombardino Czechów. Lokal ma być bardzo podobny do tego z ul. Jana Pawła II – z dużą salą, obszernym parkingiem, drive thru, czy strefą dla dzieci.

Prawdopodobną lokalizacją nowej restauracji są okolice al. Spółdzielczości Pracy, ul. Choiny, ul. Związkowej i ul. Bursaki. Jednak na szczegóły jest jeszcze zbyt wcześnie.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. A Thermomixy to gie dla nich teraz będą gotować – po starpolsku czy po nowemu? 😉