Co zrobić z jedzeniem po świętach? Zamiast wyrzucać, podziel się z innymi

Jadłodzielnia działająca na Targowisku przy al. Tysiąclecia w Lublinie
Jadłodzielnia działająca na Targowisku przy al. Tysiąclecia w Lublinie | fot. Dominik Wąsik

Lodówka po świętach nadal jest pełna? Zamiast wyrzucać jedzenie, można się nim podzielić z potrzebującymi. Na Targowisku przy al. Tysiąclecia w Lublinie działa Jadłodzielnia.

Święta Bożego Narodzenia to czas wyprawiania wielkich uroczystości, podczas których często przygotowujemy duże ilości jedzenia. Niestety, nie zawsze udaje nam się zjeść wszystko, co przygotowaliśmy, a po świętach zostają nam resztki jedzenia, które niekoniecznie chcemy wyrzucić. Co w takiej sytuacji zrobić z tym jedzeniem?

Mieszkańcy chętnie dzielą się nadwyżkami jedzenia

Jednym z rozwiązań jest zaniesienie nadmiaru jedzenia do Jadłodzielni działającej na targowisku przy al. Tysiąclecia w Lublinie. Oznaczony punkt znajdziemy, idąc od strony sklepu Społem „Bazar”. Punkt Foodsharing Lublin znajduje się w kiosku nr 97 i działa w godzinach otwarcia targowiska od 7:00 do 17:00.

Jadłodzielnia wyposażona jest w lodówki i regał, w których możemy pozostawić jedzenie. Do Jadłodzielni możemy oddać produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed), ale nie przekroczyły terminu przydatności spożycia (należy spożyć do).

Może to być pieczywo, warzywa, owoce, nabiał, produkty suche (np. kasza, mąka, ryż), konserwy czy jedzenie w słoikach. Można też przynieść obiad, którego nagotowaliśmy za dużo. Ważne by był szczelnie spakowany i miał oznaczenie z datą przygotowania i datą zapakowania.

W Jadłodzielni znajduje się lodówka, do której możemy oddać nabiał, sałatki, ciasta z nadzieniem czy inne produkty, które muszą mieć etykietę z opisem przechowywać od 2 do 8 st. C lub przechowywać w warunkach chłodniczych.

Warto pamiętać, że wiele osób w naszym kraju ciągle zmaga się z ubóstwem i brakiem dostępu do regularnych, pełnowartościowych posiłków. Dzięki naszej pomocy mogą oni cieszyć się smacznym i pożywnym jedzeniem, a my możemy poczuć satysfakcję z pomocy innym.

Oprócz zaniesienia jedzenia do Jadłodzielni istnieje wiele innych sposobów na wykorzystanie resztek po świętach. Możemy je przechować w lodówce lub zamrażarce i wykorzystać w późniejszym czasie, np. do przygotowania dań na obiad czy kolację. Możemy również pomyśleć o przetworzeniu resztek na inne potrawy.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.