Zobacz, jak dieta wpływa na Twój słuch. Jak będziesz słyszeć na starość?

dieta fastfood shutterstock
Zdjęcie ilustracyjne | fot. shutterstock

Dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i od tego, co jesz, zależy wszystko – również Twój słuch. Zobacz, czy odżywiasz się tak, by chronić słuch, czy wręcz przeciwnie – jedzenie sprawi, że na starość zaczniesz głuchnąć.

Co jeść, żeby mieć dobry słuch? Przede wszystkim trzeba dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów, bo to one w głównej mierze odpowiadają za przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Nerwy słuchowe potrzebują przecież odpowiednich składników, by właściwie działać. Bardzo ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego, witaminy D oraz B12.

– Wielu ludziom wydaje się, że to, co jedzą, ma wpływ jedynie na ich samopoczucie oraz na reakcje ze strony żołądka, ale jest to błędne myślenie. Słuch cierpi na nieprawidłowej diecie tak samo, jak układ pokarmowy – mówi Krzysztof Oniszko z pracowni słuchu Echo-Studio w Lublinie.

Warzywa i owoce dobre na słuch

Przede wszystkim warto pamiętać o odpowiedniej podaży warzyw i owoców, które zawierają duże ilości antyoksydantów, dlatego że przeciwutleniacze chronią i wspomagają wszystkie komórki, w tym komórki słuchu. W diecie nie powinno zabraknąć produktów takich jak buraki, zielona herbata, czarne porzeczki czy zielone warzywa, ale dietę można też wzbogacać mniej znanymi produktami, takimi jak na przykład jagody goji, jagody acai czy nasiona chia.

Przeczytaj też: Jak hałas wpływa na nasz słuch? Czy słuchawki lub głośna muzyka uszkadzają słuch?

Zadbaj o dobre tłuszcze

Kiedyś mówiło się, że tłuszcze są bardzo dobre i powinno się ich jeść jak najwięcej. Później nastały czasy ogromnego demonizowania tłuszczów, a teraz z kolei weszliśmy w końcu w etap, w którym rozumiemy, że tłuszcze można podzielić na te dobre i złe i ważne, by w diecie było jak najwięcej tych drugich.

Wbrew pozorom rodzaj oraz ilość spożywanych tłuszczów ma ogromne znacznie w kontekście słuchu. Dzieje się tak dlatego, że tłuszcze wpływają znacząco na układ krwionośny, jednocześnie też prawidłowy przepływ krwi warunkuje odpowiednie odbieranie dźwięków. Powinno się jak najbardziej ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych i zastępować je tłuszczami nienasyconymi.

Dla przypomnienia warto dodać, że:

• Tłuszcze nasycone to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, występujące w dużych ilościach w wieprzowinie lub wołowinie, a także w żółtym serze.

• Tłuszcze nienasycone to te, które znajdziemy przede wszystkim w rybach i owocach morza oraz w tranie, awokado czy orzechach.

Sprawdź koniecznie: 13 ciekawostek o dźwiękach i ludzkim słuchu. Tego na pewno nie wiesz

Cukier? Twój słuch go nie potrzebuje

Cukier – słodki przysmak albo inaczej biała śmierć – określenia są różne, ale bez względu na to, jak postrzegasz cukier, on nie działa na Ciebie dobrze. Nie służy też procesom właściwego słyszenia. Udowodniono, że regularne spożywanie cukru przyczynia się do zwiększenia ryzyka problemów audiologicznych. Dzieje się tak dlatego, że na skutek podwyższonego poziomu cukru we krwi, naczynia krwionośne w całym organizmie zostają uszkodzone, a nieprawidłowe ukrwienie organizmu odbija się na jakości słyszanych przez nas dźwięków. Niedosłuch często „dostajemy w pakiecie” razem z cukrzycą.

słodycze
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Wysoki indeks glikemiczny szkodzi

Naukowcy z Australii potwierdzili, że żywność z wysokim indeksem glikemicznym ma negatywny wpływ na słuch. Badania wykazały, że osoby, które przyzwyczajone są do diety z wysokim IG, są bardziej narażone na uszkodzenia słuchu. Sprawdź, czy większość produktów w Twojej diecie nie ma czasami wysokiego indeksu glikemicznego.

Fast foody a słuch – smutna prawda

Niestety, gdy dieta w dużej mierze opiera się na gotowych produktach, to słuch jest niezwykle zagrożony. Wysoko przetworzone jedzenie pełne spulchniaczy, substancji poprawiających smak i zapach wpływa negatywnie na układ nerwowy, a co za tym idzie, także na słuch.

Oczywiście, większość ludzi nie jest w stanie wyeliminować całkowicie gotowej żywności, ale trzeba ją przynajmniej ograniczyć. Nie tylko dla słuchu, ale też dla układu pokarmowego, krwionośnego, wydalniczego i dla własnego dobrego samopoczucia.

frytki
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Używki – zawrót głowy i ogromne zagrożenie dla słuchu

Nie ma chyba osoby, która chociaż raz nie próbowałby jakiejś używki. O ile, ktoś, kto wypija alkohol od czasu do czasu, nie ma się raczej czym martwić, o tyle nałogowy palacz lub osoba pijąca alkohol często powinna mieć się na baczności. Jest znacznie bardziej zagrożona problemami ze słuchem. Używki bardzo mocno oddziałują na układ krwionośny, a ten, jak wspomnieliśmy wcześniej, ma ogromny wpływ na prawidłowe słyszenie.

Jeżeli Twoja dieta nie należy do najzdrowszych, to możesz wprowadzić suplementację preparatem wielowitaminowym. Oczywiście nie uchroni Cię to przed wszystkimi konsekwencjami takiego sposobu odżywiania, ale chociaż trochę zminimalizuje jego negatywny wpływ. Kupując suplement, wybierz ten, który ma w składzie miłorząb japoński. Roślina ta bardzo pozytywnie wpływa na słuch – jest w stanie poprawić ukrwienie, likwidować szumy uszne oraz uszczelniać naczynia krwionośne.

Umów się na bezpłatne badanie słuchu za pomocą formularza na stronie echo-studio.pl i sprawdź, czy Twój słuch jest w dobrej formie. Badanie wykonasz całkowicie za darmo.

 

Materiał powstał we współpracy z Echo Studio

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.