BIEDRONKA: Salmonella w ćwiartce i filecie z kurczaka. Mięso wycofane ze sprzedaży

Salmonella w filecie z piersi kurczaka w Biedronce
Salmonella w filecie z piersi kurczaka w Biedronce | fot. GIS

BIEDRONKA SALMONELLA. Główny Inspektorat Sanitarny wycofał po jednej partii ćwiartki i fileta z kurczaka ze względu na wykrycie w nim bakterii Salmonella Enteritidis.

Salmonella w kurczaku Biedronka

W wyniku przeprowadzonych badań wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego. Jeronimo Martins Polska S.A., właściciel sklepów sieci Biedronka, podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach.

Wycofaniu ze sprzedaży podlega świeża ćwiartka z kurczaka Kraina Mięs o numerze partii 215622 i terminie przydatności 10.04.2022, oraz świeży filer z piersi kurczaka Kraina Mięs o numerze partii 215622 i terminie przydatności 11.04.2022.

„Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – ostrzega GIS.

Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą

Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:

  • biegunka,
  • mdłości i wymioty,
  • ból brzucha,
  • gorączka (do 39°C),
  • ból głowy,
  • dreszcze,
  • poczucie ogólnego rozbicia.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.