ABC udanego grilla – poznaj zasady zdrowego i smacznego grillowania

shish kebab 417994 1280
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Jak przygotować produkty?

Zanim jednak jedzenie trafi na grilla musisz pamiętać, że marynować je należy dużo wcześniej. Szczególnie mięso potrzebuje czasu, by „przejść” przyprawami. Kolejną złotą zasadą powinno być więc przechowywanie jedzenia do ostatniej chwili w lodówce. Nigdy nie wyjmuj surowego mięsa nawet kilka minut wcześniej, bo w wysokiej temperaturze szybko się popsuje.

To samo tyczy się porcji jedzenia, które zostały już zdjęte z grilla. Kiedy wszyscy się najedzą, niezwłocznie schowaj resztki jedzenia w chłodne miejsce. W ten sposób wyeliminujesz większość zatruć pokarmowych towarzyszących grillowaniu.

Poprzednia | Następna

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Mąż lubi jeść tłusto i piwem albo colą popijać ale dla siebie robię szaszłyki warzywne, sałatkę z lekkim dressingiem, a do picia domową lemoniadę z cisowianki, cytryn, limonek i cukru trzcinowego. Smacznie i fit.