ABC udanego grilla – poznaj zasady zdrowego i smacznego grillowania

shish kebab 417994 1280
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Jakie przyprawy?

Zioła, przede wszystkim świeże, to nie tylko kwestia smaku, ale też zdrowia. Jednak z powodzeniem możesz używać czarnego i ziołowego pieprzu, soli morskiej, mielonej papryki, szafranu, kolendry, kminu rzymskiego, curry, czosnku, gorczycy, oregano, rozmarynu, a także natki pietruszki, szczypiorku i koperku.

Wszystkie te zioła możesz wykorzystać również do stworzenia marynat do mięs i warzyw. Ich podstawą jest zazwyczaj oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia, a także jogurt naturalny i ocet. Niektóre marynaty bazują na przecierach pomidorowych, miodzie lub musztardzie.

Samo przygotowanie marynaty jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wybrane składniki i natrzeć nimi to, co zamierzamy wyłożyć na grilla.

Poprzednia | Następna

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Mąż lubi jeść tłusto i piwem albo colą popijać ale dla siebie robię szaszłyki warzywne, sałatkę z lekkim dressingiem, a do picia domową lemoniadę z cisowianki, cytryn, limonek i cukru trzcinowego. Smacznie i fit.