Jakie przyprawy?
Zioła, przede wszystkim świeże, to nie tylko kwestia smaku, ale też zdrowia. Jednak z powodzeniem możesz używać czarnego i ziołowego pieprzu, soli morskiej, mielonej papryki, szafranu, kolendry, kminu rzymskiego, curry, czosnku, gorczycy, oregano, rozmarynu, a także natki pietruszki, szczypiorku i koperku.
Wszystkie te zioła możesz wykorzystać również do stworzenia marynat do mięs i warzyw. Ich podstawą jest zazwyczaj oliwa z oliwek lub inny olej do smażenia, a także jogurt naturalny i ocet. Niektóre marynaty bazują na przecierach pomidorowych, miodzie lub musztardzie.
Samo przygotowanie marynaty jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wybrane składniki i natrzeć nimi to, co zamierzamy wyłożyć na grilla.
Mąż lubi jeść tłusto i piwem albo colą popijać ale dla siebie robię szaszłyki warzywne, sałatkę z lekkim dressingiem, a do picia domową lemoniadę z cisowianki, cytryn, limonek i cukru trzcinowego. Smacznie i fit.