ABC udanego grilla – poznaj zasady zdrowego i smacznego grillowania

shish kebab 417994 1280
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Przygotuj sprzęt

Zdrowe potrawy prostu z rusztu to nie tylko produkty, z których je przygotujemy, ale również właściwie przygotowany sprzęt i odpowiednia obróbka termiczna. Akcesoria, których używamy powinny być dokładnie wymyte ze zwęglonych resztek. Do grilla używajmy tylko brykietu drzewnego, a nie jego odpowiedników, których opary wydzielane podczas spalania mogą być szkodliwe.

Ruszt powinien być ustawiony nad rozżarzonym węglem, a nie nad płomieniem. Dobrze jest kłaść jedzenie na jednorazowych tackach, a nie bezpośrednio nad żarem. Powszechnym błędem jest również zbyt długie pieczenie. Potrawy często są wyschnięte i ze zwęgloną skórką, a spalenizna nie jest zdrowa dla naszego organizmu.

Poprzednia | Następna

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Mąż lubi jeść tłusto i piwem albo colą popijać ale dla siebie robię szaszłyki warzywne, sałatkę z lekkim dressingiem, a do picia domową lemoniadę z cisowianki, cytryn, limonek i cukru trzcinowego. Smacznie i fit.