Rusza Europejski Festiwal Smaku. Połączenie kultury i kulinariów na wysokim poziomie

Europejski Festiwal Smaku Lublin - stragany
Europejski Festiwal Smaku Lublin | fot. Informacja Turystyczna Lublin

Już po raz 16. Lublin staje się kulinarną stolicą Europy! Europejski Festiwal Smaku przyciąga miłośników jedzenia z różnych zakątków, oferując niezapomniane doznania kulinarne i kulturalne.

Atrakcje europejskiego festiwalu smaku

Tegoroczna edycja festiwalu obfituje w różnorodne atrakcje, które zadowolą nie tylko smakoszy. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w:

  • Wernisażach i wystawach – prezentujących sztukę inspirowaną kulinariami.
  • Warsztatach i spotkaniach – gdzie eksperci podzielą się swoją wiedzą o kuchniach świata.
  • Pokazach kulinarnych – umożliwiających podpatrzenie mistrzów kuchni przy pracy.

Główną atrakcją wydarzenia, jak co roku, będzie jarmark festiwalowy. To tutaj spróbujemy przysmaków z różnych zakątków Europy, od regionalnych serów po aromatyczne miody i świeże owoce.

Program 16 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku

Poniedziałek (2 września):

godz. 18 – Benefis padre Tomasza Dostatniego w Wirydarzu Centrum Kultury w Lublinie. Inauguracja Europejskiego Festiwalu Smaku (tylko na zaproszenia).

Wtorek (3 września):

Ostrygi na lubelskim Rynku, czyli Europejski Festiwal Smaku zaprasza do Lublina.
godz. 18 – Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem” w Księgarnia Dosłowna w Centrum Kultury w Lublinie
godz. 19 – Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz” w Galerii Wirydarz w Centrum Kultury w Lublinie.

Środa (4 września):

godz. 12 – Otwarcie Jarmarku Festiwalowego na Starym Mieście w Lublinie
godz. 13 – Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20 na Starym Mieście w Lublinie
godz. 14 – Instrukcja jedzenia ostryg (Ewa i Piotr Michalscy) – Stare Miasto w Lublinie
godz. 19 – Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę – wirydarz klasztoru Dominikanów.

Czwartek (5 września):

godz. 10 – Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20 – Stare Miasto w Lublinie
godz. 14 – Instrukcja jedzenia ostryg (Ewa i Piotr Michalscy) – Stare Miasto w Lublinie
godz. 18 – Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice
godz. 19 – Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery – Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.

Piątek (6 września):

godz. 12 – Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20 na Starym Mieście w Lublinie
godz. 12 – Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024 – Trybunalska Caffe
godz. 13 – Instrukcja jedzenia ostryg (Ewa i Piotr Michalscy) – Stare Miasto w Lublinie
godz. 13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL – ul. Rynek 8
godz. 15 – Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 16 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 16:30 – Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 17 – O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego – Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6
godz. 17:30 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 18 – Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 18:45 – Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 19:15 – koncert Gaii Mobilij (Italia) – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 21 – koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział” – Scena Smaku plac po Farze.

Sobota (7 września):

godz. 11 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami – Stare Miasto w Lublinie
godz. 11:30 – Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań – plac po Farze
godz. 12 – Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran – Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1
godz. 12:15 – Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 13 – Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
godz. 14 – Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 14:45 – I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas – plac Po Farze
godz. 15:15 – Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje – Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze
godz. 15:30 – Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie
godz. 16 – O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja – plac Po Farze
godz. 16:15 – Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą, ciąg dalszy – plac po Farze
godz. 17 – Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze
godz. 18 – Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki – Stół Spotkań, plac po Farze
godz. 19 – Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu
godz. 19:50 – Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac Po Farze
godz. 20 – Koncert „Limboski solo”, plac Po Farze
godz. 21 – Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem – Stół Spotkań, plac Po Farze.

Niedziela (8 września):

godz. 12 – Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami – Stare Miasto
godz. 12:30 – Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr – plac Po farze
godz. 13 – Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie –Błonia pod Zamkiem
godz. 13:30 – Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
godz. 14 – Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą – Stół Spotkań, plac po Farze
godz. 14:15 – Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj – start przy kościele powizytkowskim
godz. 15 – Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 16 – Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 16:45 – Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków – Stół Spotkań, plac po Farze
godz. 17 – Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski – Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów
godz. 17 – Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska – Scena Smaku, plac po Farze
godz. 18 – Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy – Bazylika Dominikanów.
godz. 19 – Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu – Bazylika Dominikanów.

Czy masz swoje ulubione danie z Europejskiego Festiwalu Smaku? Podziel się w komentarzach i zaproś znajomych do udziału!

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.