Ważny temat? Prześlij newsa!

Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię. Przepis Makłowicza na pierogi wigilijne

Spotted Lublin

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię. Pierogi z kapustą to nieodłączna część wigilijnej kolacji. W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, w innych podaje się już podsmażone, okraszone zeszkloną cebulką. Jak zatem zrobić […]

pierogi

Przepis na pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię.

Pierogi z kapustą to nieodłączna część wigilijnej kolacji. W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, w innych podaje się już podsmażone, okraszone zeszkloną cebulką. Jak zatem zrobić idealne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami? Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi na Wigilię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Do polania:

Przygotowanie farszu:

Grzyby starannie wymyj, namocz na noc, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź i przepuść przez maszynkę (wywar zachowaj do zupy lub sosu). Wbij do grzybów jajko i solidnie wymieszaj. Kapustę gotuj w małej ilości wody i do zagotowania trzymaj pod przykryciem.

Następnie odkryj na chwilę i znowu przykryj, aby dogotować. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na jasnozłoty kolor. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj. Dodaj podsmażoną cebulę z tłuszczem, grzyby, dopraw i wymieszaj. Przygotowane ciasto nadziej farszem.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wyrób bez dodawania wody. Gdy jaja znikną w mące, dodaj wodę i wyrabiaj. Potem dolej wodę gazowaną i wyrabiaj dalej. Następnie wlej olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkuj ciasto na cienki płat, szklaneczką-literatką wytnij kółka. Nałóż łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, uformuj i sklej pierogi.

Gotowe przykryj ściereczką, by nie wyschły. Rzuć partiami na „mrugający” osolony wrzątek i gotuj, aż pierogi wypłyną. Pozwól im chwilę pływać, by stały się puszyste. Uważaj, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Polej pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulą.

Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<

Spotted Lublin – Wiadomości Lublin

Ważny temat? Prześlij newsa!

Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

0 opinii
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Bądź na bieżąco z Lublinem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!

Spotted Lublin – Wiadomości Lublin

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check