Groźna bakteria w tatarze wołowym. Nie jedz tego produktu!

tatar mięso mielone
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Produkt został wycofany ze sprzedaży. Sprawdź, czy masz go w domu!

Groźna bakteria w tatarze wołowym

Ważne ostrzeżenie dla konsumentów. W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g

Numer partii: 02891 02892K

Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020

Producent: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole

GIS poinformował, że trwa dalsze postępowanie mające na celu wyjaśnienie przyczyn zanieczyszczenia. Powiatowy Lekarz Weterynarii po otrzymaniu informacji o wykrytych nieprawidłowościach dotyczących produktu przeprowadził kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego.

WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.