Zupa grzybowa wigilijna. Przepis Magdy Gessler na najlepszą zupę grzybową

zupa grzybowa
Zupa grzybowa | fot. shutterstock

Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnych stołach. Jak przygotować najlepszą wigilijną zupę grzybową? Poznaj przepis na wigilijną zupę grzybową według Magdy Gessler.

Zupa grzybowa wigilijna

Pamiętaj, że potrzeba kilka godzin na przygotowanie wigilijnej zupy grzybowej. Dlatego zanim zaczniesz, sprawdź, czy masz w domu wszystkie składniki. Jeśli czegoś brakuje, pójdź do sklepu i dokup brakujące składniki.

Przedstawiamy przepis na zupę grzybową Magdy Gessler. W Internecie ludzie dziękują restauratorce za przepis, który cieszy się duża popularnością. Przepis na zupę grzybową ukazał się w książce restauratorki „Smaczna Polska”, opublikowanej w 2013 roku.

Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki wigilijnej zupy grzybowej Magdy Gessler:

  • 20 dag suszonych grzybów (najlepiej nadbużańskie)
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 3 marchewki
  • 1/4 kapusty
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • pieprz
  • 1/2 pęczka świeżego kopru do posypania
  • grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie wigilijnej zupy grzybowej Magdy Gessler:

  1. Suszone grzyby zamocz na noc w niewielkiej ilości wody. Rano wyjmij grzyby z wody, ale jej nie wylewaj.
  2. Pokrój grzyby w paseczki.
  3. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce. Tylko pora pokrój w paseczki.
  4. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy.
  5. Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, włóż grzyby oraz starte warzywa.
  6. 2 razy zamieszaj, a potem zalej całość gorącym wywarem i dodaj wodę z moczenia grzybów.
  7. Gotuj razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą, czyli przez około 45 minut na małym ogniu.
  8. Dopraw hojnie pieprzem.
  9. Posyp zupę koperkiem.
  10. Podaj zupę grzybową z grzankami lub bez.

Przepis Ewy Wachowicz na zupę grzybową

Ewa Wachowicz, prezenterka telewizyjna, prowadząca autorski program kulinarny Ewa gotuje podała swój sposób na zupę grzybową.   

Składniki na zupę grzybową Ewy Wachowicz:

  • 500 g – grzybów leśnych
  • 1 – cebula
  • 2 łyżki – masła
  • ½ kieliszka – porto
  • 1 l – wywaru jarzynowego
  • 1 pęczek – natki pietruszki
  • 1 szklanka – kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy grzybowej Ewy Wachowicz:

Ugotuj wywar na włoszczyźnie tak, jak do rosołu (pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora). Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekaną cebulę. Pokrój grzyby, a następnie wymieszaj je z cebulą i lekko przysmaż. Grzyby i cebulę dodaj do wywaru. Na patelnię wlej pół kieliszka wina porto, wymyj smak i przelej do zupy. Całość gotuj do miękkości przez około 15 minut. Na koniec wszystko przypraw solą i pieprzem. Aby zabielić zupę dodaj odrobinę śmietany. Na talerzu możesz udekorować zupę posiekaną natką pietruszki.

Przepis Ani Starmach na zupę grzybową

Ania Starmach, autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego zdradziła swój przepis na wigilijną zupę grzybową. Swoją rozpoznawalność zdobyła dzięki byciu jurorką polskich edycji programów MasterChef oraz MasterChef Junior.

Składniki na zupę grzybową Ani Starmach:

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szalotki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy grzybowej Ani Starmach:

  1. Grzyby pokrój w grubą kostkę (jeśli kapelusze są bardzo małe, zostaw je w całości).
  2. Czosnek, szalotki, tymianek posiekaj drobno i przysmaż je na maśle.
  3. Do przysmażonego czosnku, szalotki oraz tymianku dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
  4. Do grzybów dodaj bulion, odlej odrobinę płynu, wymieszaj ze śmietanką i wlej całość z powrotem do zupy. Gotuj około 10–15 minut.
  5. Zagotuj ponownie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawaj z makaronem, lanym ciastem lub grzankami.

Przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów z dodatkiem makaronu

Składniki na zupę grzybową z makaronem makaronem:

  • 40 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 2 litry bulionu (można użyć wody z kostką bulionową warzywną lub grzybową)
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałeczek selera, mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki 18% (do zup i sosów)
  • do podania: 200 g łazanek, natka pietruszki

Przygotowanie zupy z dodatkiem makaronu:

  • Grzyby wypłukaj w zimnej wodzie. Następnie zalej 1 szklanką wody i odstaw do namoczenia, najlepiej na noc.
  • Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
  • Włóż umytą i obraną włoszczyznę oraz czosnek i gotuj przez 30 minut.
  • Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni na 2 łyżkach oleju.
  • Dodaj odcedzone i pokrojone na mniejsze kawałeczki grzyby i chwilę razem podsmaż.
  • Przełóż do garnka z bulionem i gotuj przez 30 minut.
  • Na patelnię wsyp mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmaż ją. Gdy zacznie brązowieć dodaj masło i wymieszaj. Wlewaj stopniowo wywar z zupy (w sumie ok. pół szklanki), ciągle mieszając rózgą, aż nie będzie grudek mąki. Przelej do garnka z zupą i gotuj przez ok. 15 minut.
  • Zupę odstaw z ognia i po lekkim przestudzeniu dodaj śmietankę.
  • Wyłów warzywa z zupy. Część marchewki pokrój na plasterki i włóż z powrotem do zupy.
  • Podawaj z natką i ugotowanymi łazankami.

Zobacz także: Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza – PRZEPIS. Jak przyprawić barszcz czerwony?

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.