Barszcz wigilijny Roberta Makłowicza – PRZEPIS. Jak przyprawić barszcz czerwony?

barszcz wigilijny czerwony z uszkami

Barszcz to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez aromatycznego barszczu czerwonego z uszkami. Poznaj przepis na wigilijny barszcz według receptury Roberta Makłowicza.

Barszcz wigilijny

Wigilijny barszcz z uszkami to specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami (z kapustą i grzybami), będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii świąt Bożego Narodzenia.

Barszcz wigilijny różni się od barszczu czerwonego przygotowywanego w ciągu roku. Jest to czysty barszcz postny. Przygotowany bez stosowania składników mięsnych z wyłączeniem rybnych. Barszcz czysty postny przygotowany jest z wywaru z włoszczyzny i buraków. Połączony z wywarem z grzybów suszonych oraz z kwasem buraczanym.

Według niektórych przepisów, np. według Mikołaja Reja, buraki przeznaczone na wywar należy wcześniej upiec. Barszcz doprawiany jest solą i cukrem. Brak pieprzu w zupie pozwala na zastosowanie pikantniejszych dodatków. Gotowy barszcz powinien być słodkawo-kwaśny, przejrzysty, o barwie intensywnie czerwonej.

Oprócz uszek, barszcz wigilijny podawany bywa z pasztecikami lub pieczonymi pierożkami.

Zobacz także: Zupa grzybowa wigilijna. Przepis Magdy Gessler na najlepszą zupę grzybową

Przepis Roberta Makłowicza na wigilijny barszcz czerwony

Jak przyprawić barszcz czerwony? Czym doprawić barszcz?

Składniki (wywar na barszcz):

  • pęczek jarzyny jak do rosołu (cebula, marchewka, seler, por, pietruszka – koniecznie bez kapusty)
  • jeden burak
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • kilka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 70-80 g suszonych prawdziwków
  • sól

Przygotowanie:

W jednym garnku gotuj obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody). W drugim, mniejszym grzyby (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary odcedź i połącz. Jarzyny wyrzuć, grzyby zostaw na uszka. Jarzyny zafarbowały z powodu obecności buraka. Jeśli gotujesz wywar bez buraka, możesz je zostawić do sałatki jarzynowej.

Wymieszaj wywar z zakwasem buraczanym (1,5 l wywaru na 0,5 l zakwasu), podgrzej nie zagotowując (barszcz straci kolor). Ewentualnie dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zgniecionym czosnkiem.

Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<

WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.