Barszcz czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez aromatycznego barszczu czerwonego z uszkami. Poznaj przepis na wigilijny barszcz według receptury Roberta Makłowicza.
Barszcz wigilijny
Wigilijny barszcz z uszkami to specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami (z kapustą i grzybami), będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii świąt Bożego Narodzenia.
Barszcz wigilijny różni się od barszczu czerwonego przygotowywanego w ciągu roku. Jest to czysty barszcz postny. Przygotowany bez stosowania składników mięsnych z wyłączeniem rybnych. Barszcz czysty postny przygotowany jest z wywaru z włoszczyzny i buraków. Połączony z wywarem z grzybów suszonych oraz z kwasem buraczanym.
Według niektórych przepisów, np. według Mikołaja Reja, buraki przeznaczone na wywar należy wcześniej upiec. Barszcz doprawiany jest solą i cukrem. Brak pieprzu w zupie pozwala na zastosowanie pikantniejszych dodatków. Gotowy barszcz powinien być słodkawo-kwaśny, przejrzysty, o barwie intensywnie czerwonej.
Oprócz uszek, barszcz wigilijny podawany bywa z pasztecikami lub pieczonymi pierożkami.
POWIĄZANE:
Przepis Roberta Makłowicza na wigilijny barszcz czerwony
Składniki (wywar na barszcz):
- pęczek jarzyny jak do rosołu (cebula, marchewka, seler, por, pietruszka – koniecznie bez kapusty)
- jeden burak
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- kilka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 70-80 g suszonych prawdziwków
- sól
Jak przyprawić barszcz czerwony? Czym doprawić barszcz?
Przygotowanie:
W jednym garnku gotuj obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody). W drugim, mniejszym grzyby (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary odcedź i połącz. Jarzyny wyrzuć, grzyby zostaw na uszka. Jarzyny zafarbowały z powodu obecności buraka. Jeśli gotujesz wywar bez buraka, możesz je zostawić do sałatki jarzynowej.
Wymieszaj wywar z zakwasem buraczanym (1,5 l wywaru na 0,5 l zakwasu), podgrzej nie zagotowując (barszcz straci kolor). Ewentualnie dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zgniecionym czosnkiem.
Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<
Dodaj swój komentarz