Najnowsze ogłoszenia (spoty)
W Lublinie trwa druga edycja World Class Cocktail Festival. Goście wydarzenia mogą spróbować najlepszych koktajli w specjalnej cenie 29 złotych. Sprawdź, które lokale z naszego miasta biorą udział.
Wydarzenie promuje odpowiedzialną i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi w umiarkowanych ilościach. Biorą w nim udział wyłącznie najlepsze, starannie wyselekcjonowane koktajlbary w kraju. W nich można skosztować znanych na całym świecie koktajlowych klasyków, a także autorskich i popisowych kompozycji, przygotowywanych przez mistrzów sztuki barmańskiej.
Kiedy jest festiwal koktajli?
World Class Cocktail Festival w Lublinie odbywa się w dniach 5-16 czerwca. Uczestniczące w nim lokale zapraszają do rezerwacji zestawu dwóch koktajli w promocyjnej cenie 29 zł (to w wielu przypadkach ponad 50% zniżki).
Mechanizm festiwalu jest bardzo podobny do zasad Restaurant Week: należy w internecie zarezerwować miejsce na konkretną godzinę konkretnego dnia w wybranym lokalu. Płacimy podczas rezerwacji przez internet, a nie w lokalu. Rezerwacje są na www.CocktailFestival.pl.
Zakupione vouchery można zamienić na koktajle w wybranej lokalizacji. W cenie 29 zł dostajemy do degustacji dwa koktajle, jakie – wybieramy w lokalu. Każdy lokal przygotował własne propozycje.

„Zapraszamy wszystkich do odwiedzania koktajlbarów biorących udział w wydarzeniu. Wśród nich są znane i lubiane lokale, nowe miejsca, które powstały ostatnio na fali wyśmienicie rozwijającej się w Polsce sceny barmańskiej, a także bary, w których pracują uczestnicy konkursu World Class Poland z ostatnich 5 lat, czyli najlepsi barmani w kraju” – mówi Marcin Kruk, Barman Roku World Class Poland 2018 i finalista globalnego konkursu World Class 2018 w Berlinie.
Dla naszych czytelników przygotowaliśmy vouchery na darmowe koktaile w ramach trwającego World Class Cocktail Festival. Szczegóły dotyczące naszej zabawy znajdziecie pod koniec artykułu!
World Class Cocktail Festival, lokale w Lublinie
W akcji bierze udział pięć lokali z Lublina:
• Pelier
• Noc
• Bombardino Aperitivo
• Stół i wół
• The Olive – Hotel Ilan
Na gości festiwalu czekają mistrzowskie kompozycje koktajlowe, oparte na najwyższej jakości alkoholach, w tym wybrane zgodnie z najnowszymi światowymi trendami koktajle wiodące: BLT (Bulleit Lemon Tonic), Singleton Sour, Johnnie Walker Gold & Apple.

„Naszym celem jest popularyzowanie w Polsce światowych trendów koktajlowych, a przede wszystkim świadomej konsumpcji, w której liczy się nie ilość, lecz jakość alkoholu i sposób jego podania. Stawiamy na klimatyczne miejsca, produkty premium i ultra-premium, świeże składniki oraz barmańskie rzemiosło najwyższej próby” – wyjaśnia Maciej Żakowski, jeden z organizatorów festiwalu.
Istotnym wątkiem festiwalu jest idea „zero waste” (podobna idea przyświecała tegorocznej edycji Restaurant Week), czyli ograniczania niekorzystnego wpływu człowieka na środowisko naturalne. W przypadku działalności barów koncentruje się ona wokół wykorzystywania składników „od kwiatu do korzenia” oraz rezygnacji z plastikowych rurek i sztucznych ozdób koktajli.

„We współpracy z firmą Bagstar przekażemy festiwalowym barom aż 85 tysięcy w pełni biodegradowalnych słomek ze skrobi kukurydzianej” – dodaje Maciej Żakowski.
UWAGA! jako że impreza przeznaczona jest wyłącznie dla osób dorosłych, w lokalach będzie weryfikacja wieku odoby, która zamówiła drinki.
Daty Festiwalu: 5-16 czerwca
Rezerwacje: www.CocktailFestival.pl
Lokale: Pelier, Noc, Bombardino Aperitivo, Stół i wół, The Olive – Hotel Ilan
Przeczytaj także naszą recenzję ubiegłorocznej edycji World Class Cocktail w Lublinie. Wtedy wybraliśmy się do lokalu Studnia na deptaku. Recenzję możesz przeczytać tutaj.
Drink – Zachód słońca nad Lublinem
50 ml żurawinówki (u mnie Lubelska)
100 ml soku pomarańczowego
20 ml grenadiny
kilka kostek lodu
Żurawinówkę, sok i kostki lodu wymieszać w shakerze lub łyżeczką w szklance. Następnie delikatnie wlać grenadinę. Poczekać aż syrop znajdzie się na dnie. Dla uzyskania najlepszego smaku przed wypiciem wymieszać drink, by poszczególne warstwy się połączyły.
Wódka ze szklanką ?
Pikantny Jagermeister z piwem imbirowym ♥
Do szklanki wycisnąć sok z limonki, następnie dodać kostki lodu, jagermeistera i piwo imbirowe, wymieszać i udekorować plastrami limonki. Polecam!
Hot moonlight night
40 ml dowolnej trzykrotnie destylowanej ,,księżycówki ”
100 ml dowolnego napoju z orzeszków coli
kilka kostek skały lodowej połamanej na kostki( w zastępstwie może byś ukruszony marmurowy pomnik dziadka)dobrze zimny
Moim faworytem zdecydowanie jest… Pina Colada ♥ Uwielbiam ten słodki smak, nie bez powodu jest to jeden z najbardziej lubianych przez kobiety drink. Wygląda genialnie a smakuje jeszcze lepiej!
Do przygotowania wystarczy nam:
– biały rum (30 ml)
– mleczko kokosowe (30 ml)
– sok ananasowy (90 ml)
– kostki lodu (lub również kruszony lód)
– 3 plastry ananasa z puszki
Plastry ananasa wrzucamy do blendera, dodajemy kruszony lód lub kostki lodu. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, sok ananasowy oraz rum, wszystko miksujemy. Przelewamy wszystko do szklanki Poco Grande, dodajemy kilka kostek lodu i przyozdabiamy kawałkiem ananasa. Gotowe, możemy cieszyć się genialnym smakiem, który od razu przywodzi na myśl wakacje i koi zmysły…
Spróbowałam raz i ciągle do niego wracam!
Coś przepysznego i wyglądającego niesamowicie – Drink „Droga mleczna”
Składniki:
– 2 garści lodu,
– 20 ml mleczka kokosowego,
– 20 ml likieru kokosowego,
– 10 ml syropu Blue Curacao,
– 10 ml syropu grenadyna,
– 10 ml Triple sec,
– 40 ml wódki limonkowej,
– szczypta brokatu jadalnego.
Wykonanie:
1. W shakerze połącz ze sobą garść lodu, mleczko kokosowe, sok ananasowy oraz likier kokosowy.
2. Zawartość przelej do szklanki.
3. Następnie do shakera włóż kostki lodu z syropem blue curacao, grenadyną, triple sec, wódką limonkową oraz szczyptą jadalnego brokatu.
4. Powstałą mieszankę przelej do szklanki przy pomocy łyżeczki.
Gotowe, polecam i smacznego 🙂
APEROL SPRITZ – klasyk!
Wyobraźmy sobie piękny, ciepły letni wieczór. Spotkanie ze znajomymi na ogródku jednego z lokali na Krakowskim Przedmieściu bądź Starym Mieście. Nie ma wtedy nic lepszego niż Aperol Spritz – lekko goryczkowy, posmak pomarańczy z rabarbarem, ziół i rzecz jasna fermentowanych winogron za sprawą prosecco. A która kobieta nie kocha prosecco?
W dodatku przepis, który jest tak banalny, że nie da się go nie zapamiętać. Wystarczą trzy magiczne liczby w proporcji 3:2:1.
Do kieliszka na białe wino wrzucamy dużą ilość kostek lodu. Odmierzamy i wlewamy do kieliszka kolejno:3 części prosecco (u mnie 120 ml), 2 części Aperolu (80 ml) i 1 część wody gazowanej (40 ml). Dodajemy plasterek pomarańczy, który podbije i wzmocni nasze wrażenia smakowo-aromatowe i gotowe!
Niska zawartość alkoholu idealnie przemawia do spędzenia kilku radosnych i długich chwil z Aperolem podczas upalnych letnich dni. 😉
P.S. Wyglądem drink spełnia Instagramowe standardy 😀
Mój ulubiony drink to Orzeźwienie 🙂
Jest idealny na letnie upały, gasi pragnienie i bosko smakuje, połączenie kwaśnej żurawiny ze słodyczą ananasa jest strzałem w 10 🙂
Jest to nieco zmodyfikowany przeze mnie drink, którego nauczyłam się robić, gdy pracowałam za barem :). Znajomi uwielbiają go w moim wykonaniu 🙂
50 ml wódki żurawinowej, najlepiej Stumbras
100 ml soku żurawinowego
100 ml soku ananasowego
Limonka
Mięta
Lód
Wrzucamy lód do szklanki, u mnie jest to około 1/2 wysokości naczynia, wyciskamy sok z 1/4 limonki, dodajemy alkohol i soki, lekko mieszamy i dekorujemy limonką i miętą 🙂 na zdrówko! 🙂 w wersji dla tych, którzy nie piją alkoholu, nie dodaję po prostu wódki, smak też jest super 🙂
Dodaj opinię