Już wkrótce w Zagrodzie z Teodorówki w Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – tradycyjny obrzęd kiszenia kapusty, który przybliży dawne zwyczaje kulinarne mieszkańców wsi. W programie m.in. obieranie, siekanie i zakwaszanie kapusty, a całości towarzyszyć będzie muzyka oraz poczęstunek dla uczestników.
Obrzęd Kiszenia Kapusty – Dziedzictwo Kulinarne Wsi
Kapusta od wieków stanowiła podstawowy składnik diety na dawnej wsi, obok ziemniaków. Na Lubelszczyźnie kiszenie kapusty było najpopularniejszą metodą jej przechowywania, zarówno szatkowanej, jak i w główkach. Liście kiszonej kapusty służyły do przyrządzania wigilijnych gołąbków, a same warzywo wykorzystywano do potraw takich jak kapusta z grochem, pierogi z kapustą czy kapuśniak.
Kapusta, poczęstunek i wspólne biesiadowanie
W Zagrodzie z Teodorówki, w Muzeum Wsi Lubelskiej, podczas tradycyjnego obrzędu gospodarze z Kocudzy zaprezentują proces kiszenia kapusty. Będzie można zobaczyć, jak dawniej obierano i siekano kapustę tasakiem, jak zakwaszano beczkę żytnią mąką oraz jak układano w niej kapustę, zarówno tę w główkach, jak i posiekaną. Całe wydarzenie będzie miało formę przedstawienia parateatralnego, z aktywnym udziałem publiczności. Po zakończeniu obrzędu, uczestnicy będą mogli wziąć udział w poczęstunku i wspólnym biesiadowaniu przy muzyce ludowej.
Spotkaj się z tradycją regionu w Lublinie
Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 13:00 w niedzielę 6 października, a o 15:00 w pobliskim Kościele z Matczyna odbędzie się msza święta. Zapraszamy wszystkich do udziału w tym unikalnym spotkaniu z tradycją!
Czy wiesz, jakie jeszcze potrawy można przygotować z kiszonej kapusty? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzach lub udostępnij ten artykuł!
Dodaj swój komentarz