Uszka z grzybami na wigilię. Przepis Magdy Gessler na uszka do barszczu

Uszka
Uszka z grzybami do barszczu czerwonego | fot. shutterstock

Uszka z grzybami na wigilię doskonale uzupełnią smak i aromat barszczu czerwonego. Uszka z grzybami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Jak zrobić tradycyjne uszka na Wigilię? Poznaj przepis Magdy Gessler na uszka z grzybami do barszczu czerwonego.

W wielu regionach Polski barszcz czerwony jest podawany jako pierwszy na świątecznym stole. Uszka wigilijne z farszem grzybowym powinny zagościć w każdym domu. Uszka do barszczu czerwonego są proste do wykonania.

Owszem, jest przy nich sporo pracy. Możesz sobie ułatwić i zrobić je większe. Wtedy szybciej ubywa farszu i ciasta. Dodatkowo wszyscy domownicy mogą pomóc lepić uszka na Wigilię. To kolejna praca, która może przedświątecznie połączyć i sprawić wiele radości całej rodzinie.

POWIĄZANE: Barszcz wigilijny – przepis Roberta Makłowicza. Przepis na barszcz czerwony z uszkami

Przepis na uszka z grzybami Magdy Gessler

Składniki na ciasto do uszek:

  • 0,5 kg mąki
  • letnia woda
  • sól

Składniki na farsz do uszek:

  • suszone grzyby (borowiki)
  • cebula
  • masło
  • ziele angielskie w ziarnach i mielone
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • bułka tarta

Przygotowanie ciasta do uszek Magdy Gessler:

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Przykrywamy miską, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy, nakładamy farsz i lepimy uszka. Magda Gessler nie dodaje do ciasta jajka ani oleju. Wyrabia mąkę z wodą i odrobiną soli. Dzięki temu ciasto pozostaje sprężyste i delikatne.

Przygotowanie farszu do uszek z grzybami Magdy Gessler:

Grzyby zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, posól i ugotuj. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na maśle. Grzyby po ugotowaniu odcedź z wody i drobno posiekaj lub zmiel. Następnie dodaj do grzybów ostudzoną cebulkę, troszeczkę bułki tartej i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wyrób farsz, żeby wszystkie smaki się wymieszały.

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kwadraciki. Napełnij je kuleczkami farszu, zlep jak pieroga i następnie połącz jego boki.

CZYTAJ TAKŻE: Zupa grzybowa na wigilię. Przepis Magdy Gessler na wigilijną zupę grzybową

Uszka z grzybami Magdy Gessler – przepis wideo

Jak mrozić uszka?

Uszka można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Ugotowane uszka z grzybami odcedź dokładnie i delikatnie wysmaruj olejem. Większą deskę lub tackę posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią uszka: jedno obok drugiego. Uszka nie powinny się ze sobą stykać. Tackę z przestudzonymi uszkami wigilijnymi umieść w komorze zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź uszka surowe, których nie trzeba już smarować olejem przed mrożeniem.

Przymrożone uszka z grzybami możesz przekładać do woreczków do mrożenia lub do pudełek. Takie uszka można już kłaść jeden na drugim. Podpisz woreczki i odłóż do zamrażarki. Tak przygotowane uszka wigilijne nie będą się już sklejały i po wyjęciu z zamrażalnika będzie je można wyjmować z pojemników/woreczków sztuka po sztuce.

Gotuj zamrożone wcześniej uszka na małej mocy palnika do miękkości ciasta. Jeśli chcesz zjeść uszka podsmażone na patelni, to wyjęte z zamrażalnika ułóż na szerokim talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu możesz je już podsmażać na rumiano np. na maśle i podawać.

WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.