Uszka z grzybami na wigilię doskonale uzupełnią smak i aromat barszczu czerwonego. Uszka z grzybami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Jak zrobić tradycyjne uszka na Wigilię? Poznaj przepis Magdy Gessler na uszka z grzybami do barszczu czerwonego.
- Przepis na uszka z grzybami Magdy Gessler
- Uszka z grzybami Magdy Gessler – przepis wideo
- Jak mrozić uszka?
W wielu regionach Polski barszcz czerwony jest podawany jako pierwszy na świątecznym stole. Uszka wigilijne z farszem grzybowym powinny zagościć w każdym domu. Uszka do barszczu czerwonego są proste do wykonania.
Owszem, jest przy nich sporo pracy. Możesz sobie ułatwić i zrobić je większe. Wtedy szybciej ubywa farszu i ciasta. Dodatkowo wszyscy domownicy mogą pomóc lepić uszka na Wigilię. To kolejna praca, która może przedświątecznie połączyć i sprawić wiele radości całej rodzinie.
▶ POWIĄZANE: Barszcz wigilijny – przepis Roberta Makłowicza. Przepis na barszcz czerwony z uszkami
Przepis na uszka z grzybami Magdy Gessler
Składniki na ciasto do uszek:
- 0,5 kg mąki
- letnia woda
- sól
Składniki na farsz do uszek:
- suszone grzyby (borowiki)
- cebula
- masło
- ziele angielskie w ziarnach i mielone
- pieprz w ziarnach
- sól
- bułka tarta
Przygotowanie ciasta do uszek Magdy Gessler:
Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Przykrywamy miską, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy, nakładamy farsz i lepimy uszka. Magda Gessler nie dodaje do ciasta jajka ani oleju. Wyrabia mąkę z wodą i odrobiną soli. Dzięki temu ciasto pozostaje sprężyste i delikatne.
Przygotowanie farszu do uszek z grzybami Magdy Gessler:
Grzyby zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, posól i ugotuj. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na maśle. Grzyby po ugotowaniu odcedź z wody i drobno posiekaj lub zmiel. Następnie dodaj do grzybów ostudzoną cebulkę, troszeczkę bułki tartej i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wyrób farsz, żeby wszystkie smaki się wymieszały.
Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kwadraciki. Napełnij je kuleczkami farszu, zlep jak pieroga i następnie połącz jego boki.
▶ CZYTAJ TAKŻE: Zupa grzybowa na wigilię. Przepis Magdy Gessler na wigilijną zupę grzybową
Uszka z grzybami Magdy Gessler – przepis wideo
Jak mrozić uszka?
Uszka można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Ugotowane uszka z grzybami odcedź dokładnie i delikatnie wysmaruj olejem. Większą deskę lub tackę posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią uszka: jedno obok drugiego. Uszka nie powinny się ze sobą stykać. Tackę z przestudzonymi uszkami wigilijnymi umieść w komorze zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź uszka surowe, których nie trzeba już smarować olejem przed mrożeniem.
Przymrożone uszka z grzybami możesz przekładać do woreczków do mrożenia lub do pudełek. Takie uszka można już kłaść jeden na drugim. Podpisz woreczki i odłóż do zamrażarki. Tak przygotowane uszka wigilijne nie będą się już sklejały i po wyjęciu z zamrażalnika będzie je można wyjmować z pojemników/woreczków sztuka po sztuce.
Gotuj zamrożone wcześniej uszka na małej mocy palnika do miękkości ciasta. Jeśli chcesz zjeść uszka podsmażone na patelni, to wyjęte z zamrażalnika ułóż na szerokim talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu możesz je już podsmażać na rumiano np. na maśle i podawać.
Dodaj swój komentarz