Ważny temat? Prześlij newsa!

UOKiK: Nieprawidłowości w ponad połowie sklepów sprzedających mięso

Spotted Lublin

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w ponad połowie sklepów sprzedających produkty mięsne – poinformował w piątek UOKiK. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania.   Przeprowadzona w I kwartale 2016 roku kontrola Inspekcji Handlowej dotyczyła mięs oraz ich przetworów sprzedawanych luzem albo w opakowaniach (np. mięso mielone, surowa biała kiełbasa, wędliny, konserwy, pasztety). Inspektorzy zbadali […]

UOKiK: Nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających mięso

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w ponad połowie sklepów sprzedających produkty mięsne – poinformował w piątek UOKiK. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania.

 

Przeprowadzona w I kwartale 2016 roku kontrola Inspekcji Handlowej dotyczyła mięs oraz ich przetworów sprzedawanych luzem albo w opakowaniach (np. mięso mielone, surowa biała kiełbasa, wędliny, konserwy, pasztety). Inspektorzy zbadali ich jakość i sprawdzili, czy przedsiębiorcy (hurtownicy oraz właściciele sklepów) przestrzegają zasad oznakowania tych produktów.

 

Inspekcja skontrolowała 165 sklepów i hurtowni działających na terenie Polski, łącznie sprawdziła 1279 partii produktów. W 83 placówkach stwierdzono nieprawidłowości kwestionując 516 partii produktów.

 

UOKiK poinformował, że w wyniku kontroli Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów. Za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych nałożone zostały mandaty i kary pieniężne o łącznej wartości 82,6 tys. zł, a w 61 przypadkach przekazano informacje do organów nadzoru sanitarnego, weterynaryjnego.

 

Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych, a najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.

 

Inspekcja Handlowa, zakwestionowała m.in. zaniżoną lub zawyżoną ilość tłuszczu, obecność w produktach mięsa innego niż zadeklarowane, a także brak informacji o zawartości związków fosforu, które dodano do produktów. Ponadto w wielu przypadkach brakowało informacji – np. o substancjach powodujących alergię, dodatku wody, warunkach przechowywania po otwarciu oraz oznaczenia producenta. Podawano też nieprawidłowe nazwy wyrobów.

 

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
name name
8 lat temu

its terible

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check