Ważny temat? Prześlij newsa!

Trujący chrząszcz rozprzestrzenia się w polskich lasach. Jak go rozpoznać i jak bardzo jest niebezpieczny?

Spotted Lublin

Trujące chrząszcze gatunku oleica krówka są spotykane w lasach w niektórych częściach Polski. Jad niebiesko-czarnego chrząszcza może być niebezpieczny dla człowieka. Lasy Państwowe apelują o ostrożności. Sprawdź, w jaki sposób można go rozpoznać. Chrząszcz, który wydziela trującą ciecz Temperatury w Polsce stopniowo rosną, a przyroda się budzi do życia. Wiele owadów wypełza ze swoich kryjówek – […]

Chrząszcz z gatunku oleica krówka

Chrząszcz z gatunku oleica krówka | fot. Dawid Gudel, Lasy Państwowe

Trujące chrząszcze gatunku oleica krówka są spotykane w lasach w niektórych częściach Polski. Jad niebiesko-czarnego chrząszcza może być niebezpieczny dla człowieka. Lasy Państwowe apelują o ostrożności. Sprawdź, w jaki sposób można go rozpoznać.

Chrząszcz, który wydziela trującą ciecz

Temperatury w Polsce stopniowo rosną, a przyroda się budzi do życia. Wiele owadów wypełza ze swoich kryjówek – w tym owady takie jak chrząszcz z gatunku oleica krówka. Podczas gdy większość owadów jest raczej nieszkodliwa, lśniący czarno-niebieski chrząszcz jest trujący.

Jak ostrzegają Lasy Państwowe, trucizna oleicy krówki jest wysoce toksyczna nawet w niskich stężeniach. Podczas sytuacji stresowych owad wydziela oleistą żółtą ciecz, zawierającą silnie trującą związek chemiczny – kantarydynę (zaliczaną do grupy terpenów), jedną z najsilniejszych toksyn występujących w przyrodzie.

„Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi około 0,03 g tej substancji. Chociaż pojedynczy owad nie potrafi wyprodukować aż takiej ilości kantarydyny, to jego „porcja”, może silnie podrażnić ludzką skórę, szczególnie gdy substancja dostanie się do nosa i oczu” – ostrzegają Lasy Państwowe.

Konsekwencjami są głównie zaczerwienienia i pęcherze. W takim przypadku zaleca się dokładne umycie rąk mydłem i schłodzenie dotkniętych obszarów. Zasadniczo należy unikać kontaktu fizycznego z oleicą.

Oleica krówka – jak rozpoznać

Oleica krówka (Meloe proscarabaeus) to gatunek chrząszcza o ciemnogranatowym, niebieskoczarnym lub czarnym ubarwieniu ciała z metalicznym połyskiem. Można je rozpoznać po małej, krzyżowo owalnej głowie i długim odwłoku. Długość ciała może wynosić nawet 35 mm.

Na pierwszy rzut oka oleicę krówkę można łatwo pomylić z nietrującymi chrząszczami gnojowymi. Ponieważ chrząszcz gnojowy jest również lśniąco czarny i ma niebieskawy połysk. Jednak chrząszcz gnojowy jest bardziej zwarty i ma krótsze nogi i czułki niż oleica.

Owady dorosłe mają skrócone pokrywy skrzydłowe i duży, pękaty odwłok. Samice są znacznie większe od samców. U samca czułki są „złamane”, dzięki czemu łatwo odróżnić płcie. Owady dorosłe można spotkać od kwietnia do czerwca. Samica oleicy składa kilka tysięcy jaj (nawet do 10 tysięcy).

Oleica krówka występuje na terenie całego kraju. Ten owad preferuje zbiorowiska traw na nasłonecznionych terenach, polanach i łąkach.

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

0 opinii
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check