Salmonella w tatarze wołowym. Producent wycofuje partię produktu

Tatar z żółtkiem
Tatar z żółtkiem | fot. pixabay

Zakłady Mięsne Łuków S.A. wycofują ze sprzedaży partię tatara wołowego. Powodem decyzji jest obecność pałeczek salmonelli w produkcie.

Salmonella w tatarze wołowym z Łukowa

Zakłady Mięsne Łuków S.A. podjęły decyzję o wycofaniu z rynku produktu Tatar wołowy, 200 g z terminem przydatności do spożycia do 03.12.2021 i numerze partii 3210312. W badaniach wykonanych przez sanepid stwierdzono obecność pałeczek Salmonella, przez co producent nie może zagwarantować pełnego bezpieczeństwa wskazanej partii produktu.

„Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe” – czytamy w komunikacie GIS.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.