Salmonella w popularnej przyprawie. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni

ziele angielskie
Ziele angielskie | fot. pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży ziela angielskiego, w którym wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.

GIS wycofuje ziele angielskie z Salmonellą

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods o wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella.

Szczegóły wycofanych produktów:

Nazwa produktu: VITPOL Ziele Angielskie
Numer partii: 19117/991
Data minimalnej trwałości: 08.2023

Nazwa produktu: RUSTICA Ziele angielskie
Numer partii: 23517/99
Data minimalnej trwałości: 08.2023

Nazwa produktu: PORTLAND Ziele angielskie
Numer partii: 23517991
Data minimalnej trwałości: 08.2023

Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą

Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:

  • biegunka,
  • mdłości i wymioty,
  • ból brzucha,
  • gorączka (do 39°C),
  • ból głowy,
  • dreszcze,
  • poczucie ogólnego rozbicia.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.