Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży ziela angielskiego, w którym wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
GIS wycofuje ziele angielskie z Salmonellą
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods o wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella.
Szczegóły wycofanych produktów:
Nazwa produktu: VITPOL Ziele Angielskie
Numer partii: 19117/991
Data minimalnej trwałości: 08.2023
Nazwa produktu: RUSTICA Ziele angielskie
Numer partii: 23517/99
Data minimalnej trwałości: 08.2023
Nazwa produktu: PORTLAND Ziele angielskie
Numer partii: 23517991
Data minimalnej trwałości: 08.2023
Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą
Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:
- biegunka,
- mdłości i wymioty,
- ból brzucha,
- gorączka (do 39°C),
- ból głowy,
- dreszcze,
- poczucie ogólnego rozbicia.
Dodaj swój komentarz