Partia jajek Moja Kurka produkowanych dla Biedronki z salmonellą. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, a Biedronka wycofuje partię jaj ze sprzedaży.
Salmonella w jajkach z Biedronki
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj Moja Kurka sprzedawanhch w sklepach sieci Biedronka
Nie należy spożywać tych jaj, szczególnie na surowo. Należy pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie, co może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Salmonelloza zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. Początek objawów choroby występuje 6 – 72 godzin po zakażeniu się Salmonellą, a choroba trwa 2 – 7 dni.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Produkt: Jaja świeże L Moja Kurka.
Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE
Dodaj swój komentarz