Salmonella w jajkach Moja Kurka z Biedronki. GIS wydał ostrzeżenie

Partia jajek Moja Kurka z Biedronki wycofana ze sprzedaży
Partia jajek Moja Kurka z Biedronki wycofana ze sprzedaży

Partia jajek Moja Kurka produkowanych dla Biedronki z salmonellą. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, a Biedronka wycofuje partię jaj ze sprzedaży.

Salmonella w jajkach z Biedronki

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj Moja Kurka sprzedawanhch w sklepach sieci Biedronka

Nie należy spożywać tych jaj, szczególnie na surowo. Należy pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie, co może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Salmonelloza zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. Początek objawów choroby występuje 6 – 72 godzin po zakażeniu się Salmonellą, a choroba trwa 2 – 7 dni.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

Produkt: Jaja świeże L Moja Kurka.

Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021

Numer partii: 17/09/2021 PSK 98

Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306

Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE

Partia jajek Moja Kurka z Biedronki wycofana ze sprzedaży
Partia jajek Moja Kurka z Biedronki wycofana ze sprzedaży


WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.