Salmonella na skorupkach jajek. Sanepid ostrzega przed spożyciem

jajka
Zdjęcie ilustracyjne | fot. shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w piątek, że na skorupkach partii jaj wykryto bakterie salmonelli. Spożycie produktu bez właściwej obróbki grozi wystąpieniem salmonellozy.

Salmonella na jajkach

„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj” – informuje na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A

Numer partii: 23.10.21.T12

Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6

Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.