Przed lokalami na deptaku i Starym Mieście pojawiły się już pierwsze ogródki gastronomiczne. W tym sezonie wyglądają inaczej, restauratorzy muszą spełnić nowe, wyższe wymagania.
Ogródki gastronomiczne w Lublinie
Do 26 kwietnia Zarząd Dróg i Mostów w Lublinie wydał łącznie 28 decyzji, w tym 18 dla ogródków gastronomicznych na Starym Mieście oraz 10 na terenach miejskich i placu Zamkowym. Powierzchnia ogródków gastronomicznych w zależności od lokalu wynosi od 8 m2 do 140 m2.
„Wnioski wpływają sukcesywnie i są na bieżąco rozpatrywane” – zapewnia Justyna Góźdź z biura prasowego Urzędu Miasta Lublin. Opłata za ogródek gastronomiczny w pasie drogowym wynosi 70 gr/m2/dzień i nie jest objęta już zwolnieniami. Preferencyjna stawka z uwagi na pandemię obowiązywała do końca 2021 r.
Zobacz także: Restauratorzy zapłacą mniej za ogródki na deptaku. Zaoszczędzą tysiące złotych
Warto przypomnieć, że restauratorzy ze Starego Miasta muszą stosować się już do Księgi Standardów, którą w lutym 2022 r. udostępniło im Miasto. Księga ma pomóc w walce z nadmiarem krzykliwych reklam i samowolką. Z takiego dokumentu od 2019 r. korzystają też przedsiębiorcy z deptaka i pl. Litewskiego.
Zobacz także: Stare Miasto doczekało się własnej Księgi Standardów. Przedsiębiorcy będą musieli się dostosować
Od 2018 r. odcinek Krakowskiego Przedmieścia od pl. Łokietka od ul. 3 Maja został wyłączony z pasa drogowego. Oznacz to, że ogródki gastronomiczne na tym terenie funkcjonują na podstawie zawieranych umów dzierżawy. Umowy te zawierane są na wniosek podmiotów posiadających tytuł prawny do lokali w kamienicach przyległych do deptaka.
„Obecnie wpłynęło 27 wniosków o wydzierżawienie deptaka z przeznaczeniem na ogródki gastronomiczne. Aktualnie trwają przewidziane przepisami prawa ustawą o samorządzie gminnym i o gospodarce nieruchomościami procedury zawierania umów dzierżawy” – informuje Justyna Góźdź.
Stawka czynszu dzierżawnego została ustalona na poziomie 80 gr netto dziennie za 1 m2 ogródka.
„W związku z dokonanymi już uzgodnieniami finansowymi celem umożliwienia prowadzenia działalności w 14 przypadkach grunt został przekazany przedsiębiorcom na ich wniosek protokołem zdawczo-odbiorczym” – mówi Góźdź.
Ogródki gastronomiczne na deptaku mają powierzchnię od 10 m2 do prawie 96 m2.
Dodaj swój komentarz