Młodzi cukiernicy z Lublina jednymi z najlepszych na świecie

Zdjęcie nr 1

Agata Wolfram i Renata Buczek, 18-letnie uczennice Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie reprezentowały Polskę w Pucharze Świata Młodych Cukierników w Rimini we Włoszech.

 

Prestiżowe mistrzostwa zgromadziły we Włoszech najlepszych, młodych cukierników z całego świata, m.in.: Japonii, Rosji, Meksyku, Francji, Singapuru i Indii.

 

– Jesteśmy dumni, że nasze uczennice znalazły się w gronie 10 najlepszych drużyn na świecie i mogły godnie reprezentować Polskę, a zarazem Lubelszczyznę za granicą. – mówi Tomasz Machoń, właściciel Cukierni Staropolska.

 

Czytaj także: Lubelscy uczniowie w finale Pucharu Świata Młodych Cukierników we Włoszech

 

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu była „Planeta fantazji” i do niego miały nawiązywać wszystkie prace. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch ponad metrowych rzeźb z czekolady i karmelu, trzech rodzajów pralin, dwóch deserów i czterech tortów czekoladowych. Zmagania młodych cukierników oceniali legendy włoskiego cukiernictwa: Iginio Massari oraz Davide Malizia. Ostatecznie główna nagroda przypadła drużynie z Japonii.

 

Udział lubelskich uczennic w tak prestiżowym konkursie świadczy o tym, że branża cukiernicza w regionie lubelskim znakomicie się rozwija. Jestem przekonany, że takich sukcesów będzie coraz więcej. – dodaje Tomasz Machoń.

Zdjęcie nr 2

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.