Lubisz boczek? Uważaj na ten z Sokołowa! Może wywołać reakcję alergiczną. GIS ostrzega

Boczek surowy w plastrach
Boczek surowy w plastrach | fot. Adobe Stock

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenie białka soi w surowym wędzonym boczku marki Sokołów. Na etykiecie nie ma odpowiedniej informacji, a u osób uczulonych na białka soi może dojść do reakcji alergicznej.

Białko soi w boczku z Sokołowa

„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną” – czytamy w komunikacie GIS.

Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu boczek surowy wędzony Sokołów, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.

„W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego” – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
  • Numer partii: 32471S
  • Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
  • Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE

Więcej ostrzeżeń i komunikatów GIS znajdziesz pod tym linkiem: Ostrzeżenia GIS

Zdjęcie

Sokołów - Boczek surowy wędzony w plastrach, 100 g
Sokołów – Boczek surowy wędzony w plastrach, 100 g | fot. GIS

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.