W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, zanosząc do kościoła święconkę wypełnioną symbolicznymi produktami. Zobacz co włożyć do koszyczka wielkanocnego i dlaczego ważne są te, a nie inne produkty.
Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarzu chrześcijańskim. Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego i dwa poprzedzające ją dni znane są jako Triduum Paschalne. Wielki Piątek upamiętnia mękę i śmierć Jezusa Chrystusa na krzyżu. To jedyny dzień w roku, w którym nie odprawia się mszy świętej.
W Wielką Sobotę przynosimy do kościoła koszyki wielkanocne z pokarmami do poświęcenia. Ich zawartość i znaczenie nie jest przypadkowe. Zgodnie z tradycją powinno się tam znaleźć co najmniej osiem składników. Każdy produkt znajdujący się w święconce ma swoją symbolikę. Co więc powinno się w niej znaleźć?
Koszyk wielkanocny – lista produktów
Baranek – symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, zwycięstwa nad śmiercią.
Jaja– symbol nowego lub odradzającego się życia.
Chleb – ciało Chrystusa.
Kiełbasa i wędliny – symbol dostatku, płodności i zdrowia.
Sól – To symbol oczyszczenia i więzi między Bogiem a jego ludem.
Pieprz – jego święcenie którego święcenie nawiązuje do gorzkich ziół, którymi Żydzi nacierali paschalnego baranka.
Chrzan – znak siły fizycznej i krzepy.
Ciasto – symbol umiejętności i doskonałości.
W koszyczku wielkanocnym powinien znaleźć się także bukszpan. Choć jest tylko ozdobą, nawet on ma swoją symbolikę – oznacza radość i nadzieję na zmartwychwstanie.
Poświęcone produkty spożywamy w czasie śniadania wielkanocnego w Niedzielę Wielkanocną – na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.
Dodaj swój komentarz