W lasach w najlepsze trwa sezon na grzyby jesienne. Atrakcją dla grzybiarzy są masowo występujące borowiki (prawdziwki). Sprawdź, gdzie szukać i jak zbierać grzyby!
Grzybobranie to polska, narodowa dyscyplina, nic więc dziwnego, że tak ciągnie nas do lasu. Polacy kochają zbierać grzyby i robią to często przez cały rok, choć największy wysyp grzybów i grzybiarzy przypada na jesień (wrzesień, październik).
W większości lasów w Polsce trwa wysyp grzybów. Warunki pogodowe spowodowały jesienny wysyp grzybów. Schylanie się po wrześniowe, podgrzybki, borowiki szlachetne (prawdziwki), koźlarze oraz kanie – to nasze ulubione jesienne aktywności.
Jak zbierać grzyby prawidłowo?
Idąc do lasu na grzyby pamiętajcie o zabraniu koszyka z wikliny i ostrego noża. Po zebraniu grzyby mogą się pognieść i należy zapewnić im dostęp powietrza, do czego idealnie nadaje się wiklinowy kosz. W reklamówkach zebrane grzyby będą się zaparzać i zajdzie proces gnilny. Kolejnym ekwipunkiem niezbędnym do zbierania grzybów jest ostry nożyk, który posłuży nam do wycięcia grzyba tuż nad ziemią, by nie uszkodzić grzybni.
Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?
Grzyby można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych.
Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej.
Czytaj także: Trujący grzyb przypominający pieczarkę jadalną
Wykręcać, czy wycinać grzyby?
Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać? To pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy – amatorów. Każdy jest dobry, ale stosowany z rozsądkiem. Większe grzyby lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów.
Grzyba wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.
Jak wysuszyć grzyby?
Grzyby, które mają zostać ususzone muszą być koniecznie świeże, bez żadnych oznak psucia i nierobaczywe. Najlepsze w smaku grzyby suszone to borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze – ususzone zachowają swoje walory smakowe. Do ususzenia nadadzą się także kurki oraz kanie.
Zebrane grzyby musisz właściwie przygotować do suszenia. Jak dobrze oczyścić grzyby? Za pomocą szczotki do czyszczenia grzybów dokładnie oczyścisz zbiory z piasku oraz resztek ściółki leśnej. Pamiętaj, że nie można ich myć w wodzie!
Zdjęcia grzybów 2020
Wybieracie się na grzyby, a może już byliście i macie zdjęcia z pięknymi okazami? Pochwalcie się innym grzybiarzom Waszymi zbiorami. Wyślijcie do nas zdjęcia na adres [email protected] (w tytule maila wpiszcie hasło „grzyby”) oraz podajcie lokalizację, gdzie zostały zebrane.
Dodaj swój komentarz