Rosną wszędzie, nawet w miastach. Swym wyglądem złudnie przypominają pieczarki jadalne. Uwaga na trujący rodzaj grzyba z rodziny pieczarkowatych.
„Mieszkańcy okolic wąwozu Rury i prawdopodobnie wielu innych tego typu miejsc w Lublinie – uważajcie na złudnie przypominające pieczarki jadalne grzyby o nazwie pieczarka karbolowa. Jest ich cała masa rosnących na otwartych przestrzeniach, jak i w zaroślach” – pisze do naszej redakcji czytelnik Michał.
Pieczarka karbolowa to jeden z czołówki najbardziej trujących grzybów w Polsce. Pieczarki trujące od pieczarek jadalnych odróżniają się nieprzyjemnym zapachem. Zasada ta dotyczy jednak tylko pieczarek, wielu innych grzybów trujących nie da się odróżnić po zapachu.
W trakcie obróbki kulinarnej barwi się na żółto, wydzielając przy tym nieprzyjemny zapach, bardzo podobny do karbolu. Zjedzenie takiej pieczarki powoduje (chociaż nie u wszystkich ludzi) silne zaburzenia w trawieniu, połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może wzmacniać działanie trujące, zależnie od stanu zatrutej osoby.
Dodaj swój komentarz