Jesienna odsłona Restaurant Week w Lublinie. Autorskie menu, gratisowe napoje. Sprawdź rezerwacje, cenę i menu

Danie główne Browaru Grodzkiego: gołąbek lubelski podany z marynowaną rzepą w leśnym sosie
Danie główne Browaru Grodzkiego: gołąbek lubelski podany z marynowaną rzepą w leśnym sosie | materiały organizatora

Dziewiętnaście restauracji z Lublina bierze udział w jesiennej edycji festiwalu sztuki restauracyjnej Restaurant Week. Zobacz, jak zarezerwować stolik, jakie potrawy znajdują się w menu, co można zjeść oraz cenę. Festiwal potrwa do 12 listopada.

Jesienna Restaurant Week 2023

Czas na edycję, gdzie na pierwszym planie staje zmysł węchu. Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby – każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I o tym właśnie jest jesienna edycja Restaurant Weeka – #FoodSmellsGood, która odbędzie się w dniach 4 października – 12 listopada.

Wydarzenie jest okazją do odkrycia nowych smaków nieznanych dotąd dań, przygotowywanych wedle lokalnych, nierzadko owianych tajemnicą receptur. Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku i na Warmii i Mazurach.

Każdy zestaw składa się z przystawki, dania głównego i deseru (w wersji wegańskiej i mięsnej) w specjalnej cenie 69 zł za osobę (a 79 zł za najlepsze stoliki prime time). Festiwalowe menu obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy gość otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail w wersji alkoholowej, jak również bezalkoholowej.

Lubelskie restauracje na Restaurant Week

W jesiennej edycji Restaurant Week bierze udział 19 restauracji z Lublina. Przykładowo restauracja Kago Sushi by Alon mieszcząca się przy ul. Rynek 16 zaserwuje gościom na przystawkę pikantnego kalmara podanego na stiksach z batata i imbiru, na obiad okonomiyaki – japoński placek z owocami morza, warzywami i sosem tonkatsu, a na deser futo frits – rolkę na słodko z bananem w tempurze, owocami sezonowymi i sosem czekoladowym.

Z kolei Browar Grodzki z ul. Grodzkiej 15 w swoim popisowym menu proponuje gościom na przystawkę wędzonego buraka z jesienną maliną podanego z regionalnym serem z Leśniczówki, chutneyem z dyni, grzankami z chałki i oliwą kolendrową, na obiad gołąbka lubelskiego podanego z marynowaną rzepą w leśnym sosie. Wisienką na torcie będzie deser złożony z piwnego tiramisu podanego z gryczanym popcornem, sosem karmelowym i czekoladą.

Danie główne Zielonego Talerzyka: Jesienna grzanka z bułki dyniowej, mix grzybów, szpinak, poszetowe jajo
Danie główne Zielonego Talerzyka: Jesienna grzanka z bułki dyniowej, mix grzybów, szpinak, poszetowe jajo | materiały organizatora

Lista restauracji:

  • Mercure
  • Atrium
  • AGIT Hotel Congress & SPA
  • Browar Grodzki
  • Central Park Family Restaurant
  • Frizzante
  • Kago Sushi by Alon
  • Locomotiva
  • Loco Taco
  • Małe Indie
  • NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
  • NOTO Sushi
  • Perłowa Pijalnia Piwa
  • Staropolska
  • Sueno
  • Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
  • The Olive – Hotel Ilan
  • Za Kulisami
  • Zielony Talerzyk

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu www.restaurantweek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.