Ważny temat? Prześlij newsa!

Dziś otwarcie pierwszej jadłodzielni w Lublinie. Jakie jedzenie możesz oddać?

Spotted Lublin

Półki pierwszej jadłodzielni w Lublinie już zapełniły się różnymi przetworami. Od dziś mogą z niej korzystać mieszkańcy Lublina. Jadłodzielnia mieści się na targowisku przy al. Tysiąclecia. – Zamiast marnować jedzenie i wyrzucać do śmietników, oddajmy je najbardziej potrzebującym – zachęcają pomysłodawcy powstania jadłodzielni w Lublinie. Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może podzielić się jedzeniem […]

Jadłodzielnia w Lublinie, Foodsharing Lublin | mat. prasowe

Półki pierwszej jadłodzielni w Lublinie już zapełniły się różnymi przetworami. Od dziś mogą z niej korzystać mieszkańcy Lublina. Jadłodzielnia mieści się na targowisku przy al. Tysiąclecia.

– Zamiast marnować jedzenie i wyrzucać do śmietników, oddajmy je najbardziej potrzebującym – zachęcają pomysłodawcy powstania jadłodzielni w Lublinie.

Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. Samoobsługowa jadłodzielnia mieści się na targowisku przy al. Tysiąclecia. Oznaczony punkt znajdziemy idąc od strony sklepu Społem „Bazar”. Punkt Foodsharing Lublin znajduje się w kiosku nr 97.

W środku jadłodzielni znajdziemy lodówkę oraz regały z półkami, gdzie można zostawić jedzenie. Tak jak w przypadku jadłodzielni w całej Polsce i tutaj obowiązują zasady oddawania jedzenia. Jakie posiłki/produkty można oddać do jadłodzielni?

Może to być pieczywo, warzywa, owoce, nabiał, produkty suche (np. kasza, mąka, ryż), konserwy czy jedzenie w słoikach. Można też przynieść obiad, którego nagotowaliśmy za dużo. Ważne by był szczelnie spakowany i miał oznaczenie z datą przygotowania i datą zapakowania.

Do jadłodzielni możemy jeszcze oddać przetwory własne w słoikach (ogórki, papryka, grzybki) oraz produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed), ale nie przekroczyły terminu przydatności spożycia (należy spożyć do).

W jadłodzielni znajduje się lodówka, do której możemy oddać nabiał, sałatki, ciasta z nadzieniem czy kanapki, które muszą mieć etykietę z opisem przechowywać od 2 do 8 st. C lub przechowywać z warunkach chłodniczych.

Czego nie można przynieść?

Do punktu foodsharingowego nie możemy przynosić surowych mięs, ryb, produktów zawierających surowe jaja (w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.) wyrobów własnych przygotowanych z niepasteryzowanego mleka. Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, pleśń również nie można oddać.

Przynieść produkty może każdy mieszkaniec. – Korzystać z nich także może każdy, jednak chcielibyśmy by były to głównie osoby głodne – zastrzegają pomysłodawcy.

Oficjalne otwarcie jadłodzielni w Lublinie zaplanowano na dziś (piątek) o godz. 13. Będzie ona czynna od poniedziałku do soboty w godz. 8-17.

Przeczytaj również: Nie wyrzucaj jedzenia! W Lublinie powstała pierwsza jadłodzielnia „Foodsharing”

48173394 513477242490378 4612533522849071104 o 1
Jadłodzielnia w Lublinie, Foodsharing Lublin | mat. prasowe

Najnowsze posty

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

0 opinii
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check