Kupili rozpadający się budynek na skraju lasu w Poniatowej i zmienili go w nowoczesny „Browar Zakładowy”. Pierwsze piwa właśnie wyruszyły w Polskę. Premiera piw już w najbliższy weekend w Lublinie.
Pierwsza Zmiana, Bumelant, Produkt Wzorcowy i Czarna Robota. To nazwy czterech piw z nowego browaru rzemieślniczego, który powstał w Poniatowej.
Browar Zakładowy znajduje się w Poniatowej. Powstał w budynku, który wcześniej należał do kompleksu zakładów EDA, produkujących m.in. sprzęt AGD. Zniszczny budynek przeszedł gruntowny remont i dzisiaj działa tu Browar Zakładowy.
Premiera piw odbędzie się w pubie U Fotografa w Lublinie. Impreza startuje w sobotę (5 marca) o godz. 16. Wszyscy, którzy przyjdą będą mogli wypić cztery premierowe piwa oraz porozmawiać z twórcą i piwowarami Browaru Zakładowego. Zapraszamy także w niedzielę od godz. 16.
Piw browaru będzie można spróbować również w innych miastach. Trafią m.in. do pubów w Warszawie, Krakowie, Szeczecinie i Wrocławiu. Wkrótce piwa browaru w wersjach butelkowych pojawią się także na sklepowych półkach.
W lutym zostały uwarzone pierwsze piwa
Pierwsza Zmiana – polskie jasne ALE (ekst. 12 proc., alk. 4,7 proc.)
Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone polskimi odmianami chmielu: Cascade PL oraz Puławski z upraw Pawła Piłata, plantatora z naszego regionu. Piwo o aromacie owocowo-kwiatowym. Sesyjne, lekkie w odbiorze, z przyjemnym balansem pomiędzy delikatną cytrusowo-kwiatową i niezalegającą goryczką oraz umiarkowaną podbudową słodową
Bumelant – polskie ciemne ALE (ekst. 12 proc., alk. 4,7 proc.)
Piwo ciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone polskimi odmianami: Iunga, Cascade PL oraz Puławski również z upraw Pawła Piłata. Piwo o wyraźnym aromacie chmielowym oraz lekkich nutach pochodzących z ciemnych słodów. Nasza odpowiedź na Sesyjne Black IPA, lekkie w odbiorze, treściwe z przyjemnym balansem pomiędzy goryczką a podbudową słodową.
Produkt Wzorcowy – amerykańskie IPA (ekst. 12 proc., alk. 6,3 proc. alk.)
Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone amerykańskimi odmianami: Columbus, Citra, Simcoe oraz nowozelandzką: Rakau. W aromacie piwo ma dużo owoców tropikalnych. W smaku przeważają chmielowe nuty, cytrusy i kwiaty. Lekkie i przyjemne w odbiorze, posiadające wytrawny charakter podkreślany przez niezalegającą, ale wyraźną goryczkę.
Czarna Robota – żytnio-owsiany stout (ekst. 15 proc., alk. 5,5 proc.)
Piwo ciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Nachmielone polskimi odmianami: Iunga oraz Sybilla. Piwo o aromacie czekoladowo-kawowym ze zbożowymi nutami pochodzącymi od żyta i owsa. W smaku treściwe, przyjemne w odbiorze, o umiarkowanej goryczce, z wysuwającą się na pierwszy plan paloną słodowością oraz posmakami owsianki i żyta.
Dodaj swój komentarz