Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Janusz Palikot w ramach kontrolowanej przez siebie spółki Alembik Lublin zamierza otworzyć w Lublinie na Starym Mieście Alkotekę. Lokal z alkoholami i jedzeniem powstanie w miejscu po restauracji Czarcia Łapa.
Alkoteka w miejscu Czarciej Łapy
W piątek Lubelskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Lublinie rozstrzygnęło przetarg na wynajem lokalu na Starym Mieście, w którym funkcjonowały dwie restauracje: Czarcia Łapa i Muuucho. Chodzi o lokal na rogu ul. Rynek 19 i ul. Jezuicka 2.
O lokal rywalizowały cztery firmy. Najwyższa stawka czynszu (200 zł/mkw.) została zaoferowana przez biłgorajską firmę RestArt, lecz „z powodu braku złożenia kompletu wymaganych dokumentów” została ona odrzucona.
Druga co do wielkości stawka została zaproponowana przez spółkę Alembik Lublin, której beneficjentem rzeczywistym jest Janusz Palikot. Spółka zaoferowała 100 zł czynszu miesięcznie za każdy metr kwadratowy lokalu, co po przeliczeniu daje kwotę 47,3 tys. zł.
W przetargu wzięły udział również: warszawska spółka Wulkan z ofertą 68,70 zł oraz lubelska spółka Dokamo – 31 zł. Komisja przetargowa z powodu zbyt niskiej kwoty odrzuciła te propozycje i ogłosiła nowym najemcą spółkę Alembik Lublin, o czym poinformował na twitterze Janusz Palikot.
Mamy to! Czarcia Łapa – Alembik Lublin! pic.twitter.com/HDPpucDfW4
— Palikot Janusz (@Palikot_Janusz) February 19, 2021
Janusz Palikot poinformował, że w miejscu Czarciej Łapy powstanie tam jedna z Alkotek, czyli lokali, które zostaną otwarte w ramach spółki Alembik Polska.
W każdej Alkotece produkowane będą inne mocne alkohole, lecz łączyć je będą piwa kraftowe, rzadkie trunki z importu oraz autorska rzemieślnicza wódka Palikot. W planach Alkoteki jest produkcja lubelskiej whisky.
Dodatkowo powstanie aplikacja mobilna, która da możliwość dokonania rezerwacji lub wyboru pozycji z menu każdej z Alkotek.
„Nasze lokale oferować będą dania inspirowane m.in. książką „Piwo i dobre jedzenie” Janusza Palikota. Zostaną zestawione z alkoholami dostępnymi w danym punkcie, a ich bazą będą świeże, lokalne składniki. Stawiamy na proste oraz krótkie menu, ale prowadzące do kulinarnych zachwytów” – informuje spółka Alembik Polska S.A.
Dodaj opinię