Wigilijne uszka z grzybami. Przepis na uszka do barszczu wigilijnego

uszka wigilijne z grzybami i kapustą kiszoną
Przepis na wigilijne uszka z grzybami

Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem. Przepis na wigilijne uszka z grzybami.

Uszka wigilijne z farszem grzybowym są nieodłącznym elementem potrawy wigilijnej jaką jest barszcz czerwony. Tradycyjny przepis na babcine uszka z grzybami do wigilijnego barszczu, wypełnione aromatycznym, mocno grzybowym farszem. Uszka wigilijne mogą różnić się od siebie formą i wielkością. W niektórych regionach polski zamiast uszek do barszczu wigilijnego podaje się krokiet, kołduny, a nawet paszteciki z grzybami.

Przepis na wigilijne uszka z grzybami do barszczu

Składniki

Farsz do wigilijnych uszek z grzybami:

  • 2-3 szklanki suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko jajka
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz ziołowy

Ciasto do wigilijnych uszek z grzybami:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko lub 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie

Farsz:

Suszone grzyby wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Grzyby gotuj w tej samej wodzie, w której „leżakowały”. Grzyby odcedź i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę na złoty kolor, po kilku minutach dodaj ugotowane grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu dodaj jedno żółtko jajka oraz płaską łyżkę bułki tartej. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj. Farsz możesz zmielić w maszynce do mielenia lub drobno pokroić.

Ciasto:

Mąkę zaparz gorącą wodą. Dodaj jajko lub olej roślinny i szczyptę soli. Wyrób na gładką, plastyczną masę. Rozwałkuj bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-60 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Wycinaj malutkie kółka np. szklanką. Na środek każdego placuszka pod uszko nakładaj malutką łyżeczkę farszu z grzybów. Uszka składaj na pół i sklejaj boki. Wystarczy już tylko złączyć ze sobą oba końce i gotowe. Gotowe uszka gotuj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna się za mocno/gwałtownie gotować. Po chwili uszka z grzybami wypłyną na powierzchnię. Uszka wigilijne wyławiaj po około maksymalnie 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji PRZEPISY [KLIKNIJ TUTAJ].

WASZE KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.