Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem. Przepis na wigilijne uszka z grzybami.
Uszka wigilijne z farszem grzybowym są nieodłącznym elementem potrawy wigilijnej jaką jest barszcz czerwony. Tradycyjny przepis na babcine uszka z grzybami do wigilijnego barszczu, wypełnione aromatycznym, mocno grzybowym farszem. Uszka wigilijne mogą różnić się od siebie formą i wielkością. W niektórych regionach polski zamiast uszek do barszczu wigilijnego podaje się krokiet, kołduny, a nawet paszteciki z grzybami.
Przepis na wigilijne uszka z grzybami do barszczu
Składniki
Farsz do wigilijnych uszek z grzybami:
- 2-3 szklanki suszonych grzybów
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- 1 żółtko jajka
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz ziołowy
Ciasto do wigilijnych uszek z grzybami:
- 500 g mąki
- 1 jajko lub 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 1 szklanka gorącej wody
Przygotowanie
Farsz:
Suszone grzyby wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Grzyby gotuj w tej samej wodzie, w której „leżakowały”. Grzyby odcedź i pokrój w bardzo drobną kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę na złoty kolor, po kilku minutach dodaj ugotowane grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu dodaj jedno żółtko jajka oraz płaską łyżkę bułki tartej. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj. Farsz możesz zmielić w maszynce do mielenia lub drobno pokroić.
Ciasto:
Mąkę zaparz gorącą wodą. Dodaj jajko lub olej roślinny i szczyptę soli. Wyrób na gładką, plastyczną masę. Rozwałkuj bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-60 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Wycinaj malutkie kółka np. szklanką. Na środek każdego placuszka pod uszko nakładaj malutką łyżeczkę farszu z grzybów. Uszka składaj na pół i sklejaj boki. Wystarczy już tylko złączyć ze sobą oba końce i gotowe. Gotowe uszka gotuj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna się za mocno/gwałtownie gotować. Po chwili uszka z grzybami wypłyną na powierzchnię. Uszka wigilijne wyławiaj po około maksymalnie 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji PRZEPISY [KLIKNIJ TUTAJ].
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię