Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Kolorowe menu
Dlaczego warzywa i owoce powinny dominować w naszym menu? Warzywa, owoce i produkty z nich pochodzące, takie jak na przykład 100% sok są źródłem cennych dla zdrowia witamin oraz mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać około 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Powinny one stanowić część każdego posiłku, które spożywamy w ciągu dnia. Jedna z porcji warzyw i owoców, może być zastąpiona przez sok owocowy lub warzywny. Zarówno soki świeże jednodniowe, jak i te pasteryzowane z dłuższym terminem przydatności do spożycia, to pełnowartościowe produkty.
Soki w kartonach nie odstają pod względem zawartości witamin i składników odżywczych od innych rodzajów soków, co więcej pasteryzacja, jak pokazują nowe wyniki badań, może zwiększać biodostępność niektórych fitoskładników, jak np. beta-kryptoksantyny, obecnej w soku pomarańczowym i mandarynkowym.
Przykładów prozdrowotnych właściwości warzyw, owoców i soków jest wiele. Warzywa i owoce są źródłem składników mineralnych. Zawierają również związki polifenolowe chroniące organizm przed wpływem wolnych rodników. Dobrym przykładem mogą być jabłka i sok jabłkowy: jedząc jedno średniej wielkości (ok. 200 g) jabłko dziennie lub pijąc szklankę soku jabłkowego można zapewnić aż 220 mg potasu i od 50 do 100 mg polifenoli.
Innym przykładem może być sok pomarańczowy, który jak udowodniono w badaniach, dzięki zawartości działających antyoksydacyjnie karotenoidów i flawonoidów, może wspierać obniżenie stresu oksydacyjnego oraz stanów zapalnych. Warto jeszcze dodać, że sok pomarańczowy zawiera wcześniej wspomnianą witaminę C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a co szczególnie ważne w zwalczaniu skutków przesilenia, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Mi chyba najbardziej pomagają warzywa i owoce – bo po zimie mam kiepską cerę i paznokcie a witaminy pomagają mi to wszystko naturalnie odbudować. No i jest zawsze parę kg do zgubienia. W tym roku postanowiłam troszkę zaszaleć i kupić sobie wyciskarkę wolnoobrotową do warzyw i owoców, żeby całą rodzinę zarazić miłością do witamin. Mam już upatrzoną nawet ten nowy model kalorik FE 2000I, bo jest prosty w obsłudze. czekam tylko do wypłaty i od razu zamawiam . Wydaje mi się że to będą idealne wiosenne i letnie śniadania.
Jasne, no owoce, warzywa podstawa, ale czasem to nie wystarczy i trzeba troche w apteczce 'poszperać’. U mnie zawsze, codziennie – witamina c i witamina d, tu akurat VITRUM D3 mam i stosuje i to wystarcza
Dodaj opinię