Skontrolowali kebaby. Jakość oferowanego jedzenia dyskusyjna. Wykazano szereg nieprawidłowości

kebab jedzenie
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawiła wyniki przeprowadzonej w I kwartale 2023 r. planowej kontroli jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu.

Wyniki kontroli kebabowni w Polsce

Kontrole przeprowadzono w 109 punktach gastronomicznych w całym kraju. Kontrola skupiona była na najważniejszych parametrach serwowanych dań typu kebab. Sprawdzano min.:

jakość handlową dań oferowanych w formie kebabu (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących. W około 80% kontrolowanych punktów stwierdzono szereg nieprawidłowości.

Najlepszy kebab w Lublinie
Najlepszy kebab w Lublinie | fot. Adobe Stock

Na co zwracano uwagę w kebabach podczas kontroli?

Cechy organoleptyczne

Oceną cech organoleptycznych objęto 9 partii dań oferowanych w formie kebabu. Żadna z badanych pod tym kątem partii nie została zakwestionowana.

Parametry fizykochemiczne

Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną).

Znakowanie

Pod względem prawidłowości oznakowania ocenionych zostało 139 partii dań oferowanych w formie kebabu. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 104 partii (74,8 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one różnych kwestii, w tym m.in. takich jak:

  • podmiana asortymentowa – sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu „kebabu jagnięcina” w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;
  • nieprawidłowa nazwa dania –  m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box – samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji; 
  • brak wykazu składników – w tym m.in. substancji alergennych;
  • nieprawidłowo podany wykaz składników –  sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;
  • umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.
Kebab kurczak i baranina
Kebab kurczak i baranina | fot. Adobe Stock

Czytaj więcej o najlepszych kebabach w Lublinie <<< Lista punktów i zdjęcia

Efekt i wnioski po kontroli punktów kebabowych, gdzie żywią się Polacy

Kontrola wykazała szereg nieprawidłowości wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych. Na przedsiębiorców nałożono kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł).

Organ kontrolujący zapowiedział, że była to pierwsza kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu w obiektach gastronomicznych przeprowadzona przez IJHARS.

mięso kebab
Mięso na kebaba | fot. Adobe Stock

Inspektorzy zapowiadają kolejne kontrole

Na pierwszym miejscu stawiany jest konsument. Kolejne kontrole będą prowadzone regularnie i wyrywkowo w placówkach gastronomicznych. Kontrolowana będzie jakość oferowanych produktów i zgodność z otrzymanym zamówieniem.

W jakim kebabie najczęściej stołujecie się w Lublinie? Dajcie znać w komentarzu anonimowo

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Syf i smród to może masz u siebie w namiocie i coś ci się popier…liło.

  2. Wszędzie oszuci , ja już pierd… te kebaby . Nawet piri piri ostatnio spalone mięso wysyła na dowozie . Więc brawa