Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch produktów mięsnych, w których zostały wykryte pałeczki salmonelli. Tych produktów nie należy spożywać.
Chodzi o kiełbasę surową metka łososiowa MAP i mięso garmażeryjne w łopatki wieprzowej, których producentem są Zakłady Mięsne Kler. W obu przypadkach numer partii to 72, a data produkcji 13.03.2019. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta, który natychmiast poinformował o odkryciu służby sanitarne.
„Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie” – czytamy w komunikacie GIS.
Oświadczenie producenta
„Informujemy o naszej decyzji wycofania z rynku partii Metki Łososiowej o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 27.03.2019 r, Metki Łososiowej MAP o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 03.04.2019 i Mięsa garmażeryjnego o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 24.03.2019 r, w związku z podejrzeniem niezgodności mikrobiologicznej.
Firma P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu.”
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię