Jajka ściółkowe dostępne w sklepach sieci Stokrotka zostały wycofane ze sprzedaży. W jednej z partii produktu stwierdzono salmonellę, co może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
„W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj” – czytamy w komunikacie GIS.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Produkt: Jaja kurze ściółkowe.
Kod na skorupkach jaj: 2PL 14131317
Nr partii: 21.12.2020.O8
Termin przydatności do spożycia: 21.12.2020 r.
Producent: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów
Dystrybucja w sieci handlowej: Stokrotka
Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Dodaj swój komentarz