Główny Inspektorat Sanitarny wycofał jedną partię fileta z kurczaka ze względu na wykrycie w nim bakterii Salmonella Enteritidis. Filet z kurczaka można było kupić w sklepach Biedronka.
Salmonella w kurczaku z Biedronki
Inspekcja Weterynaryjna w wyniku działań urzędowych wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w określonej poniżej partii produktu „Świeży filet z piersi kurczaka, Kraina Mięs”, który można było nabyć w sklepach Biedronka. Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu.
„Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka, Kraina Mięs
Numer partii: 793921
Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04033902
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą
Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:
- biegunka,
- mdłości i wymioty,
- ból brzucha,
- gorączka (do 39°C),
- ból głowy,
- dreszcze,
- poczucie ogólnego rozbicia.
Toszto covid… czytając listę objawów