Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek, na których stwierdzono obecność pałeczek Salmonella. Spożycie tych jaj może spowodować wystąpienie salmonellozy.
Jajka wycofane ze sprzedaży
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformował, że na postawie przeprowadzonych badań stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj (opakowania po 10 sztuk).
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.
Nie należy spożywać tych jaj, szczególnie na surowo. Należy pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Salmonelloza zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. Początek objawów choroby występuje 6 – 72 godzin po zakażeniu się Salmonellą, a choroba trwa 2 – 7 dni.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Produkt: Jaja na śniadanie AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Produkt: Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Produkt: Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię