Salmonella na skorupkach jajek. Sanepid ostrzega przed spożyciem tych jaj

jedzenie jajka gotowanie
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że na skorupkach jajek wykryto bakterie salmonelli. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia.

Salmonella w jajkach

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328

Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.