Sałatka jarzynowa jest nazywana potocznie królową polskich stołów. Sałatka warzywna to nieodłączny element każdych świąt. Poznaj przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową.
Tradycyjna sałatka jarzynowa to ponadczasowy klasyk kuchni polskiej i nieodłączny element każdych świąt, imienin oraz spotkań rodzinnych. Jest spożywana przez cały rok, choć najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, jako dodatek do kanapki lub zimnych mięs.
Sałatka jarzynowa jest znana w Polsce również jako sałatka warzywna lub sałatka majonezowa. Sałatka jarzynowa składa się głównie z gotowanych warzyw połączonych z dodatkiem gotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami.
Prosty przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Składniki na sałatkę jarzynową:
- 3 średnie ziemniaki
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- korzeń selera – kawałek wielkości jajka
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebula lub kawałek pora
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 łyżki dobrego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Ważne: jeśli nie przepadasz za którymś z warzyw (np. cebulą lub groszkiem konserwowym) możesz go pominąć.
Przygotowanie sałatki jarzynowej – krok po kroku:
W pierwszej kolejności umyj dokładnie ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz kawałek selera. Warzyw nie obieraj ze skórki. Warzywa umieść w garnku, zalej wodą do zakrycia warzyw i gotuj pod przykryciem do miękkości. Czas gotowania warzyw wynosi około 30 minut, dużo zależy od wielkości warzyw.
Po ugotowaniu odcedź warzywa od wody i odstaw do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki, pokrój na talarki i przepuść przez krajalnicę do warzyw, lub jeśli jej nie masz to pokrój nożem w drobną kostkę.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Od momentu zagotowania się wody odczekaj nie dłużej niż 10 minut. Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia. Jajka pokrój tak jak warzywa (patrz akapit wyżej).
Ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę. Soczyste, twarde i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz i wytnij całe gniazdo nasienne. Pokrój je podobnie jak ogórki. Groszek konserwowy odcedź z zalewy i umieść w misce z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej.
Do przygotowanych składników sałatki dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu lub więcej (wedle uznania) oraz łyżeczkę musztardy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Dodaj dla smaku sól i pieprz.
Dodaj swój komentarz