Sałatka jarzynowa na święta. Przepis na tradycyjną sałatkę warzywną

sałatka jarzynowa przepis
Prosty przepis na sałatkę jarzynową | fot. Małgorzata Tyżaj, flickr

Sałatka jarzynowa jest nazywana potocznie królową polskich stołów. Sałatka warzywna to nieodłączny element każdych świąt. Poznaj przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową.

Tradycyjna sałatka jarzynowa to ponadczasowy klasyk kuchni polskiej i nieodłączny element każdych świąt, imienin oraz spotkań rodzinnych. Jest spożywana przez cały rok, choć najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, jako dodatek do kanapki lub zimnych mięs.

Sałatka jarzynowa jest znana w Polsce również jako sałatka warzywna lub sałatka majonezowa. Sałatka jarzynowa składa się głównie z gotowanych warzyw połączonych z dodatkiem gotowanych na twardo jajek, zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami.

Prosty przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • korzeń selera – kawałek wielkości jajka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula lub kawałek pora
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz

Ważne: jeśli nie przepadasz za którymś z warzyw (np. cebulą lub groszkiem konserwowym) możesz go pominąć.

Przygotowanie sałatki jarzynowej – krok po kroku:

W pierwszej kolejności umyj dokładnie ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz kawałek selera. Warzyw nie obieraj ze skórki. Warzywa umieść w garnku, zalej wodą do zakrycia warzyw i gotuj pod przykryciem do miękkości. Czas gotowania warzyw wynosi około 30 minut, dużo zależy od wielkości warzyw.

Po ugotowaniu odcedź warzywa od wody i odstaw do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki, pokrój na talarki i przepuść przez krajalnicę do warzyw, lub jeśli jej nie masz to pokrój nożem w drobną kostkę.

W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Od momentu zagotowania się wody odczekaj nie dłużej niż 10 minut. Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia. Jajka pokrój tak jak warzywa (patrz akapit wyżej).

Ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę. Soczyste, twarde i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz i wytnij całe gniazdo nasienne. Pokrój je podobnie jak ogórki. Groszek konserwowy odcedź z zalewy i umieść w misce z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej.

Do przygotowanych składników sałatki dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu lub więcej (wedle uznania) oraz łyżeczkę musztardy. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Dodaj dla smaku sól i pieprz.

Zobacz jak wykonać sałatkę jarzynową – wideo

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.