Ryby w puszkach zanieczyszczone tlenkiem etylenu. Sprawdź, czy masz je w domu

śledzie z cebulą na talerzu
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Produkty rybne w puszkach zostały wycofane ze sprzedaży. Jeden ze składników wykorzystywany do ich produkcji został zanieczyszczony tlenkiem etylenu.

Tlenek etylenu w rybach

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę THAI UNION POLAND wycofaniu wyprodukowanych przez nią wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

„Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona” – przypomina GIS.

Wycofane produkty:

  • Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16
  • Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar Z06
  • Filety śledziowe w sosie pomidorowym z papryką 170g King Oscar K16
  • Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar K16
  • Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g MK K16
  • Filety śledziowe w sosie pomidorowym 170 g MK K16
  • Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16
  • Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
  • Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar Z06
  • Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
  • Śledź w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16


Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.