Tegoroczna edycja poświęcona jest wielkiej kulturze Armenii. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra, Boris Marcell oraz Përparim Babalija. Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz.
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria.
Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzny, poświęcając jej 3 odcinki swoich Podróży Kulinarnych. Dodatkowo wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa.
– To wybitne osobowości, gwiazdy, ale także pokorni ambasadorowie dawnych tradycji kulinarnych, znawcy lokalnych smaków, propagatorzy sezonowości. Chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej. – mówią organizatorzy.
Gwóźdź programu
Kulinarnym bohaterem festiwalu będzie lubelska wieprzowina, dokładnie świnka rasy puławskiej. Organizatorzy chcą wypromować ją w Polsce, w ciągu najbliższych 3 edycji wprowadzić do kart najlepszych restauracji w Polsce.
– Szacujemy, że w tym roku w ciągu aż 9 dni odwiedzi festiwal 100 tysięcy ludzi – dodają.
Smaki Armenii
Tegoroczna edycja poświęcona jest wielkiej kulturze Armenii. W budowie programu tegorocznej edycji uczestniczy Mr Edgar Ghazaryan, Ambassador of the Republic of Armenia to Poland, który wizytował zeszłoroczną edycję festiwalu.
Edycja Armenia 2016 jest dla miasta Lublin niezwykle istotna. Ormianie mieszkali w Lublinie, w nieodległym Zamościu zachowała się ulica Ormiańska, ormiańskie domy. Warto dodać, że w Lublinie i Zamościu żyje duża społeczność ormiańska. przez co kuchnia ormiańska jest częścią wielokulturowej kuchni Lubelszczyzny.
Dodaj swój komentarz