Do Zarządu Dróg i Mostów w Lublinie wpłynęło już 31 wniosków o zajęcie pasa drogowego przez lubelskich restauratorów. Wielkie otwarcie ogródków gastronomicznych w najbliższą sobotę, 15 maja.
Jedzenie w restauracjach na świeżym powietrzu
Restauratorzy z Lublina szykują się do otwarcia ogródków gastronomicznych, które zgodnie z obowiązującymi przepisami będą mogły zacząć funkcjonować od soboty, 15 maja. Z tej wiadomości cieszą się zarówno restauratorzy, jak i osoby stęsknione za spożywaniem posiłków w lokalach gastronomicznych.
Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia, co drugi stolik w ogródku gastronomicznym będzie musiał pozostać wolny, natomiast odległość między stolikami musi wynosić przynajmniej 1,5 m. Chyba że między stolikami znajdzie się przegroda o wysokości co najmniej 1 m (licząc od powierzchni stolika).
„Do tej pory do Zarządu Dróg i Mostów wpłynęło 31 wniosków o zajęcie pasa drogowego od przedsiębiorców w związku z ustawieniem ogródków letnich i punktów gastronomicznych na Starym Mieście. Na tę chwilę gotowych jest 7 decyzji, pozostałe są w trakcie przygotowywania” – mówi Justyna Góźdź z biura prasowego Urzędu Miasta Lublin.
Planowany termin zajęcia pasa drogowego poprzez uruchomienie ogródka wskazywany przez przedsiębiorców to 15 maja. Zdecydowana większość ogródków, dla których złożono wnioski, ma wielkość 30 – 50 m2, dwa największe – zlokalizowane przy ul. Rynek – 110 m2 oraz przy ul. Grodzkiej – 132 m2.
W innej sytuacji są restauratorzy z deptaka Krakowskiego Przedmieścia, którzy nie muszą składać wniosków o wydanie pozwolenia na instalację ogródka kawiarnianego. Aktualnie miasto posiadają 21 umów dzierżawy zawartych z przedsiębiorcami z przeznaczeniem na ogródki gastronomiczne.
„Każda z umów posiada harmonogram płatności powiązany ściśle z tzw. sezonem letnim. W 2021 roku w stosunku do poprzedniego roku wpłynęło sześć dodatkowych wniosków o wydzierżawienie deptaka z przeznaczeniem na ogródek. Aktualnie trwa procedura zawarcia umów dzierżawy” – mówi Justyna Góźdź.
Przypomnimy, że lubelscy restauratorzy zapłacą tylko jeden grosz dziennie za metr kwadratowy zajętego pasa drogowego. Czytaj więcej: Restauracje, bary i kawiarnie zapłacą grosze za ogródki gastronomiczne
Dodaj swój komentarz