Restauracja ZATAR w Lublinie – kuchnia Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki

Przystawki serwowane w restauracji ZATAR przy ul. Solnej 4 w Lublinie

Wśród wielu restauracji w Lublinie ta jedna zachwyca nie tylko oryginalnymi smakami, ale też jakością stosowanych składników. W restauracji ZATAR potrawy są przyrządzane z najwyżej jakości produktów i z mięsa wędzonego we własnej wędzarni.

Pyszny hummus, wędzone mięso, aromatyczny grill i wegetariańskie dania pachnące ziołami – to tylko niewielka próbka możliwości restauracji ZATAR, która mieści się przy ul. Solnej 4 w Lublinie. Potrawy przygotowuje się tam z wykorzystaniem tradycyjnych zachodnich technik, a menu składa się w przeważającej części z dań wegetariańskich i wegańskich.

ZATAR to idealne miejsce zarówno na oryginalny brunch (późne śniadanie), które serwowane w weekend, jak i na sycący lunch. Zjesz tu perfekcyjnie doprawione Mezze, szakszuke w dwóch osłonach (wegetariańskiej- falafel lub mięsnej z koftą), grillowanego bakłażana lub kalafiora na hummusie oraz mięsa grillowane lub wędzone.

W restauracji średnio co 1-2 dni zmieniają się propozycje lunchowe. Kulinarnym zachwytom nie będzie końca, a ZATAR zachwyci Cię już od pierwszego kęsa. Zaobserwuj instagrama restauracji, by być na bieżąco z aktualnym menu lokalu, które zmienia się wraz ze zmianą pory roku i dostępnością sezonowych produktów.

W restauracji ZATAR Lublin każdy klient jest przyjmowany jak długo wyczekiwany gość. Do tego świetnie karmią, bo nawet za niewielką cenę można spróbować czegoś ciekawego, jak również nieźle się najeść dzięki dużym porcjom.

ZATAR – wszystko zaczęło się od pasji

Restauracja ZATAR nie jest kolejnym komercyjnym lokalem, jakich wiele w naszym mieście. Restaurację prowadzi jeden człowiek – jej właściciel, który jest jednocześnie managerem i jedynym kucharzem. Łukasz Wójcik – właściciel restauracji ZATAR to człowiek orkiestra – sam przygotowuje zaopatrzenie restauracji, gotuje i zarządza lokalem.

Jakby tego było mało, dba również o przyjęcia swoich klientów – jako profesjonalny szef kuchni i doradca organizacyjny podczas imprez okolicznościowych, firmowych, wesel, uroczystości rodzinnych.
Dzieląc się chętnie swoją wiedzą z dziedziny profesjonalnej obróbki mięsa,
przyrządzania od strony technicznej i wizualnej pysznych potraw dla dużej ilości gości.

Dlatego właśnie kameralna i przytulna restauracja ZATAR rozkwita pod czujnym okiem wykwalifikowanego kucharza, który zdobywał doświadczenie u znanego angielskiego szefa kuchni pracującego u boku mistrza Yotama Ottolenghi.

Cała jego nietypowa historia zaczęła się od pasji – zarówno tej do kuchni, jak i do ogrodnictwa i zdrowego stylu życia. Wszystkie te pasje zostały połączone w jedno i tak powstał niezwykły projekt – restauracja ZATAR ciesząca się wśród mieszkańców Lublina rosnącą popularnością.

Potrawy przyrządzane z własnych upraw dostępne są w sezonie wiosenno – letnim. W pozostałych okresach właściciel korzysta z usług sprawdzonych lokalnych dostawców. Taki ogrom obowiązków wymaga bardzo dobrej organizacji i przede wszystkim pasji, której właścicielowi lokalu nie brakuje.

Na działce właściciela restauracji ZATAR rosną między innymi nowalijki, bakłażany, zioła i kilka odmian pomidorów. Część tych produktów jest również kiszona i peklowana oraz dostępna w formie gotowych przetworów, które można nabyć w restauracji.

ZATAR oferuje swoim klientom różnorodne potrawy obfitujące w wyraziste smaki. Dania serwowane w ZATAR Lublin są doskonale doprawione mieszankami wonnych przypraw i skomponowane w taki sposób, bo wydobyć z produktów to, co najlepsze. Bomba kolorów na talerzu, to wizytówka restauracji. Te potrawy to takie małe dzieła sztuki, skomponowane kulinarnym pędzlem dobrego smaku właściciela.

Menu restauracji jest przez cały czas aktualizowane, co jest związane z sezonowością konkretnych produktów. W ZATARZE masz zawsze pewność świeżości wszystkich składników, a spróbować możesz między innymi takich frykasów, jak:

• grillowana pita z bakłażanem i papryką;
• wędzone i grillowane mięso jagnięce;
• humus z wędzoną jagnięciną;
• falafel (kotleciki z ciecierzycy) ze smażonymi ziemniakami libańskimi;
• wędzone i grillowane warzywa;
• wrapy w plackach lawasz;
• kofta z mięsa jagnięco-koziego;
• szakszuka (duszone jajka) w sosie;
• sałatki ze świeżych warzyw i owoców;
• sosy i pasty.

Te pyszne potrawy są dostępne na miejscu, ale można je zamówić też na wynos i z dostawą do domu – tak, jak lubisz.

ZATAR to jedyna taka restauracja w Lublinie, w której możesz spróbować Kuchni Bliskiego Wschodu (smaki Izraela, Libanu, Turcji oraz Syrii) i Afryki Północnej. Wszystkie produkty, które wchodzą w skład serwowanych dań są najwyżej jakości, co gwarantuje ich wyjątkowy smak i czystość biologiczną.

Jedynymi produktami, które nie powstają w restauracji ZATAR, są chlebek pita i placki „lawasz” do wrapów – te produkty są dostarczane przez tureckiego piekarza słynącego z poszanowania tradycyjnych receptur. Wszystkie pozostałe składniki i dania powstają w ZATAR od podstaw, a to daje gwarancję ich doskonałej jakości.

Wędzarnia restauracji ZATAR

W ZATAR możesz skosztować wędzonych oraz grillowanych mięs. Restauracja dysponuje własną wędzarnią, w której stosuje się do wędzenia aż 3 różne gatunki drewna, które jest używane w zależności od produktu, który aktualnie jest wędzony.

Mięso poddawane obróbce w wędzarni restauracji jest pozyskiwane od lokalnych dostawców oferujących wyłącznie organiczną wiejską jakość swoich wyrobów. Ta jakość ma ogromne odzwierciedlenie w smaku i walorach zdrowotnych potraw.

Wiejskie mięso jest nieporównywalnie lepsze od tego produkowanego na masową skalę, a zapach dymu wędzarniczego i smak uzyskiwany dzięki wykończeniu na grillu na kamienie magmowe nie mają sobie równych.

ZATAR – „mały”, ale wariat

Tak w skrócie można opisać lokal, w którym każdy skrawek podłogi, ścian jest na wagę złota. Ta maleńkość metrażowa dodaje mu swego rodzaju kameralności i luzu. Wchodząc do restauracji pierwsze co czuć to zapach przypraw, przygotowywanych dań i grilla. Będąc w ZATARZE masz wrażenie, że jesteś u znajomych na domowym obiedzie, aniżeli w restauracji w samym sercu Lublina.

ZATAR zaskakuje innowacyjnym podejściem do spraw spożycia alkoholu. Jest bowiem jedną z nielicznych restauracji, gdzie dla swojej wygody możesz przynieść ulubioną butelkę wina, lub piwa i skonsumować na miejscu.

Właściciel restauracji ma w planach organizowanie kolacji degustacyjnych z wykwalifikowanym somelierem, który podczas posiłku pomoże dobrać odpowiednie wino i podpowie, czym kierować się przy wyborze win. Natomiast sam kucharz opowie o przygotowanych daniach, metodach wykorzystanych do ich przyrządzenia oraz odpowie na pytania gości.

Degustacja w restauracji ZATAR – nasza recenzja

PATRYK

Dania serwowane w restauracji ZATAR najpierw je się oczami. Potem do głosu dochodzi „nos”. Szef kuchni bazuje na własnych kompozycjach najróżniejszych przypraw i ziół, w efekcie czego otrzymujemy UNIKATOWĄ BOMBĘ SMAKÓW i aromatów.

Nie jestem wegetarianinem i podchodziłem bardzo sceptycznie do propozycji kulinarnych restauracji ZATAR. Zakładałem, że wyjdę stamtąd głodny. Ku mojemu zdziwieniu myliłem się. Porcje były syte, lekkie i świetnie doprawione. Kucharz zaserwował pyszną jagnięcinę w towarzystwie Hummusu i pomidorów marynowanych na paście sezamowej, mniammm…

W miarę upływu czasu mój żołądek czuł się coraz bardziej zadowolony, dlatego znając jego możliwości, poprosiłem o coś na kształt jedzenia typu Street Food, by dopełnić dzieła. I tu kolejne zdziwienie – dostałem Wrap’a w placku tureckim tzw. Lawasz. W środku świeże zioła, warzywa z własnej uprawy i kurczak z ziemniakami libańskimi. Wszystko robione na miejscu i z największą starannością. Warzywa z prywatnego ogródka, mięso wyselekcjonowane od lokalnych dostawców, żadne tanie składniki.

AGNIESZKA

Jako niepoprawna romantyczka cenie sobie przytulne i ciepłe wnętrza. ZATAR odwiedziłam pierwszy raz. To, co rzuciło mi się w oczy, to wykorzystany do perfekcji każdy m2 lokalu. Na każdym kroku widać dbałość o szczegóły i tożsamość tego miejsca. Wszędzie pikle własnej roboty, przyprawy i smaczki podkreślające, że jesteśmy w miejscu, które ma do zaoferowania bardzo dużo w skondensowanej i przemyślanej formie. Miła Pani kelnerka informuje mnie, że wszystko, co jest serwowane w ZATARze robione jest na terenie Lublina i jego bliskich okolic. Właściciel dba o to, aby serwowane potrawy były zdrowe, świeże, smaczne i idealnie doprawione.

Swoją przygodę z ZATARem rozpoczęłam od zestawu 6 przekąsek podanych w małych miseczkach, czyli tzw. Mezze. W każdej z nich czekały na mnie inne doznania. Baba ganusz, czyli dip z grillowanego bakłażana, kilka odmian hummusu, m.in. tradycyjny z fasoli i curry, marynowane oliwki, falafel – takie kotleciki z ciecierzycy, słodki serek z miodem i figą oraz grillowana pita. Jeden smak był lepszy od drugiego, a ja czułam się zdezorientowana, bo to, co serwowano, smakowało dużo lepiej niż mięsne potrawy, do których przywykłam.

Chcąc spróbować lokalnego mięsa, poprosiłam o danie przyrządzone z własnej wędzarni restauracji. Po chwili na moim talerzu wylądowała wędzona szarpana jagnięcina na hummusie z jajkiem, marynowanymi piklami z rzepy i czerwonej kapusty w towarzystwie ryżu perskiego Mejadra. Pięknie to wszystko wyglądało, a zapach, który unosił się w powietrzu, zachęcał do spróbowania. Pierwszy kęs i mięciutkie wędzone mięso rozpływało się w ustach.

Przepyszna jagnięcina

ZATAR jest bardzo smacznym i ciekawym miejscem stworzonym dla wegetarian i osób kochających wędzone i grillowane mięsa. Tę restaurację doceni każdy fan oryginalnej marynaty i pysznych przetworów. Plusem jest też to, że na miejscu można napić się wyśmienitej herbaty (Earl Grey, Yerba Mate, Anyż i Róża) oraz słodkich schłodzonych naparów (Kurkuma z Imbirem, Cytryna i Chia), które idealnie gaszą pragnienie w cieplejsze dni.

Sięgnij po więcej!

Chcesz sprawdzić aktualną ofertę restauracji ZATAR i zobaczyć więcej zdjęć serwowanych tam potraw? Obserwuj profil lokalu na Facebooku pod adresem www.facebook.com/zatarlublin/.

Zobacz jak trafić do ZATAR pieszo w kilka minut:



Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.