Każdy, kto choć raz spróbował włoskiej pizzy, na zawsze zapamięta smak świeżych pomidorów, pysznego sera, przypraw i ziół podanych na cienkim cieście. Gdzie go odnaleźć, gdy słoneczna Italia jest za daleko? W restauracji Salice w podlubelskiej Turce! Zdziwiony? Nas również zaskoczył wyjątkowy smak włoskiego specjału w wydaniu Restauracji Salice.
Salice, dlaczego Ty jesteś Salice?
Shakespeare pytał Romeo, czemuż Ty jesteś Romeo, a my pytamy dziś twórców Salice skąd ta zagadkowa nazwa?
Restauracja Salice, to miejsce, które tętni klimatem Włoch. Nazwa również pochodzi z języka włoskiego i oznacza “wierzbę”. Drzewo to rośnie przy letnim ogródku restauracji Salice na Osiedlu Borek w Turce, dając jej klientom przyjemny cień w lecie i piękny widok oszronionych gałęzi zimą. Jasne wnętrze restauracji, zieleń świeżych ziół, duże okna, przez które wpadają promienie słońca oraz pyszne jedzenie spowodowały, że Klienci chętnie wybierają Restaurację Salice, jako miejsce organizacji imprez okolicznościowych — chrzcin, komunii, urodzin. Kuchnia Salice zaprasza swą gościnnością i wspaniałą, włoską pizzą.
Gdzie tkwi tajemnica pysznej pizzy Salice?
Tajemnica pizzy w Salice tkwi w jej cieście. Wyrabiane jest ono z najlepszej, włoskiej mąki typu 00, z użyciem drożdży, wody i soli morskiej.
Najważniejsza jednak jest w nim jedna, włoska idea: bez pośpiechu! Powolne wyrabianie, czas na wyrośnięcie, ręczne formowanie — to wszystko gwarantuje najlepszy smak pizzy. Później przychodzi czas na to, co ją definiuje — dodatki. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw, przypraw, serów oraz lokalnych mięsiw. W Salice nie odchodzimy od tradycji. Mozzarella fior di latte, szynka parmeńska, przygotowywana na miejscu passata, świeże zioła, które stanowią jednocześnie wystrój restauracji — to tajemnica naszej pizzy. Cechą charakterystyczną kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań ze świeżych składników dostępnych w okolicy. Czerpiemy z tych zwyczajów, zaopatrując naszą restaurację u lokalnych dostawców.
Bestseller w Menu
W Restauracji Salice mamy bogaty wybór menu. Możemy tu zamówić nie tylko pizzę, ale również burgery, sałatkę, czy kebaba. Bestsellerem wśród zamówień są pizze “prosciutto di parma” i “od szefa na ostro”. Klienci chętnie wracają po kolejne wariacje tradycyjnego włoskiego placka, ale nie boją się również nowości. Ogromnym zainteresowaniem cieszy się nasz autorski burger z sosem majo- truflowym.
Dla tradycjonalistów mamy klasycznego burgera z wołowiną, cebulą, ogórkiem, sałatką i sosem. Młodsi smakosze chętnie wybierają burgera z kurczakiem. Wszystkie zestawy podajemy z frytkami. Zgodnie z ideą włoskiej kuchni, czyli korzystaniem z regionalnych produktów, skomponowaliśmy autorską sałatkę z gruszką, orzechami, bekonem i rukolą. Cieszy się ona szczególnym uznaniem naszych Klientek. Nasze pełne menu można znaleźć na stronie: www.salice.com.pl Dowozimy zamówienia na terenie Gminy Wólka, ale również do Lublina do 20 km od naszej restauracji. Zamówienia można składać on-line na naszej stronie.
Komunie, chrzciny, urodziny!
Podobnie jak Włosi, Polacy lubią się gościć. Organizujemy przyjęcia okolicznościowe- komunie, chrzciny, urodziny, spotkania branżowe. Nasza sala restauracyjna mieści 40 osób. Jest to idealne miejsce na wydarzenia w kameralnym gronie. Do każdego wydarzenia podchodzimy indywidualnie, dostosowując menu do preferencji Klientów. Zapytania o wolne terminy oraz zamówienia przyjmujemy pod adresem e-mail: [email protected] lub telefonicznie: 731 336 623.
UWAGA! Jesteśmy gościnni jak Włosi … i wpuszczamy Was do naszej kuchni!
Spokojnie, nie wszyscy na raz!
Jeżeli chcesz mieć udział w tworzeniu naszego menu, zaproponuj własną pizzę, która trafi do naszej karty dań i na Twój stół! Tak! Dobrze myślisz- zrobimy ją dla Ciebie i odbierzesz ją zupełnie za darmo z naszej restauracji. Podaj składniki, wymyśl nazwę. Skomentuj ten artykuł swoim pomysłem (LICZĄ SIĘ ODPOWIEDZI NA PORTALU) i polub nasz fanpage na Facebooku. Wybierzemy jeden przepis z najbardziej kreatywną nazwą i połączeniem najlepszych produktów.
Nasz wybór poznasz, śledząc profil facebook Salice. Zaobserwuj go już dziś, aby dowiedzieć się, czy to Ciebie czeka włoska uczta w Salice. Konkurs trwa do 3 listopada 2023.
Skąd będę wiedzieć, że wygrałam/wygrałem? To proste jako Salice wybieramy najbardziej oryginalną nazwę, a kucharz ocenia najlepszy skład. Na naszym profilu wstawiamy screen z komentarzem i krókim uzasadnieniem. Pamiętajcie, ogranicza Was tylko wyobraźnia!
Zwycięzca zabawy z Salice został wybrany. Finałową odpowiedź znajdziecie na fanpage Salice. Kliknijcie tutaj i przejdźcie do zwycięskiego postu
Janosik – oscypek, żurawiną, Boczek, czosnek, Cebula.
A gdzie ten przepis? Głupków z ludzi robią. I właśnie dlatego tam nie pójdę.
Pizza Szakszuka : passata pomidorowa z dodatkiem oregano i karmelizowanej cebulki, boczek/szynka, kukurydza, jajka na wierzchu z płynącym żółtkiem, ser Feta, całość posypana szczypiorkiem
Niębo w gębie- Szpinak, Mascarpone, Szynka Parmenska, Grana Padano, Pieczarki
SaliceLove-sos pomidorowy,pieczarki portobello,włoska mortadela,kapary i na kon c oprószyć to siekanymi pistacjami 😋🤌
Gruszka z serem – Ser gorgonzola + ser camembert, gruszka, żurawina, orzech włoski, rucola, sos pomidorowy
Włoski klasyk 🤌 czyli à la carbonara
Pecorino, guanciale, czosnek i jajo lub samo żółtko pod koniec pieczenia, można na samej oliwie lub z polską wariacją i sosem śmietanowym
Wiosenna Jesień😁: dynia, maskarpone , camembert szynka,pieczarki, rukola + sos żurawinowy
basilico vegetariano – pomidor, ser mozarella, krewetki, świeża bazylia
Di POLLO – SOS POMIDOROWY, KURCZAK, SUSZONE POMIDORY, MOZZARELLA, KUKURYDZA, RUKOLA
Tartufo sos truflowy, mozarella,grana panado, świeżo tarta trufla
Pizza ,,Green bubble” mozarella ,brukselka , boczek, tymianek
Pasta truflową grzyby sos ser szynka dlugo dojrzewająca
leśne runo – sos ricotta , kurki , cebula , śmietana , kurczak