Restauracja Bierhalle z własnym browarem otwiera się w Lublinie

Restauracja Bierhalle z własnym browarem otwiera się w Lublinie - Spotted Lublin - najnowsze wiadomości z Lublina

Już tylko dni dzielą nas od otwarcia nowej restauracji w Lublinie. Czym będzie się wyróżniać? Własny browar warzony w lokalu, kelnerki w strojach bawarskich i menu dobrane tak, by zaspokoić gusta najbardziej wybrednych koneserów.

Piwo robione w tym lokalu nie zawiera sztucznego dwutlenku węgla ani dodatkowych, chemicznych substancji. Browar znajduje się w centrum Lublina, a dokładniej na ul. Narutowicza 9 (boczna uliczka deptaku lubelskiego). Restauracja będzie miała trzy poziomy, zajmuje ok. 800 mkw.

– Nasze piwa powstają w oparciu o tradycyjną niemiecką recepturę, a sekretem tego trunku jest XVI-wieczne „Prawo czystości” z Bawarii. Zgodnie z nim do produkcji piwa można używać tylko czterech składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Żadnych konserwantów i chemii – mówi Jerzy Becz, prezes spółki QLT Restaurant&Bar, do której należy Bierhalle.

W piwnicy powstanie leżakownia. Na parterze warzelnia i część restauracyjna. Do dyspozycji gości będzie też pierwsze piętro, a na drugim będzie kuchnia.

Bierhalle jest utrzymane w konwencji bawarskiej. Kelnerki noszą bawarskie mundurki, również składniki używane do produkcji piwa pochodzą z Niemiec. Minibrowar ma na wyposażeniu 12 zbiorników leżakowych po 2 tys. litrów i cztery większe do fermentacji. Dla klientów będzie dostępne 4 gatunki browaru, które leżakują od 21 dni do pół roku.

1782399_863074257097809_7124769324651572237_o

Klienci restauracji będą mogli obserwować jak powstaje piwo. Za szybą będą kadzie, w których fermentuje i leżakuje. Jeden ze zbiorników fermentacyjnych będzie ze szkła. Widoczne będą one zarówno na parterze, jak i z pierwszego piętra.

Właściciele chcą, aby w ofercie cały czas były dostępne trzy gatunki robionego na miejscu chmielowego napoju. W lokalu oprócz piwa serwowane będą również potrawy z dodatkiem chmielu takie jak np. wieprzowy gulasz piwny…

Bierhalle to sieć polskich restauracji, które w wystroju nawiązują do bawarskich karczm. Dużo tu drewna, cegły i stali. W całej Polsce jest sześć takich lokali.

fot. materiały właściciela

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Wszystko fajnie itd, ale dajcie jeszcze zarobic, zeby w takich lokalach przebywac. Jakos mi sie nie widzi, ze ludzie tam zatrudnieni beda mieli zarobki w granicach sredniej nawet nie krajowej, ale lubelskiej. Mimo wszystko zycze powodzenia lokalowi i milego klimatu wewnatrz