Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie pszenicy i maku z bakaliami, osłodzone miodem.
Kutia to jedno z tradycyjnych potraw spożywanych podczas świąt Bożego Narodzenia, od której zwykle zaczyna się wieczerzę wigilijną. Kutia jest tak pożywna i bogata w pierwiastki śladowe i witaminy, że można ją bezpiecznie stosować jako samodzielne danie w codziennej diecie, a poza tym jest bardzo smaczna!
Przepis na kutię wigilijną od Roberta Makłowicza
Składniki na kutię:
- 400 g maku
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 200 g łuskanej pszenicy
- szczypta soli
- garść rodzynek
- garść włoskich orzechów
- 4-5 łyżek miodu gryczanego
Przygotowanie:
Mak gotuj w mleku z wodą z dodatkiem zaciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy będzie miękki (ziarna w palcach muszą dać się rozetrzeć) odcedź i zmiel dwukrotnie. Pszenicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (można ją wcześniej namoczyć, wówczas szybciej się gotuje), odcedź, przelej wodą na sicie, by spłukać krochmal.
Przełóż pszenicę i mak do miski, dodaj rodzynki, posiekane orzechy i miód do smaku. Dobrze wymieszaj, schłodź, by całość się przegryzła.
Smacznego!
Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<
Dodaj swój komentarz