Jak przygotować kutię wigilijną? Przepis na kutię wigilijną według Roberta Makłowicza

kutia przepis

Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie pszenicy i maku z bakaliami, osłodzone miodem.

Kutia to jedno z tradycyjnych potraw spożywanych podczas świąt Bożego Narodzenia, od której zwykle zaczyna się wieczerzę wigilijną. Kutia jest tak pożywna i bogata w pierwiastki śladowe i witaminy, że można ją bezpiecznie stosować jako samodzielne danie w codziennej diecie, a poza tym jest bardzo smaczna!

Przepis na kutię wigilijną od Roberta Makłowicza

Składniki na kutię:

  • 400 g maku
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 200 g łuskanej pszenicy
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść włoskich orzechów
  • 4-5 łyżek miodu gryczanego

Przygotowanie:

Mak gotuj w mleku z wodą z dodatkiem zaciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy będzie miękki (ziarna w palcach muszą dać się rozetrzeć) odcedź i zmiel dwukrotnie. Pszenicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (można ją wcześniej namoczyć, wówczas szybciej się gotuje), odcedź, przelej wodą na sicie, by spłukać krochmal.

Przełóż pszenicę i mak do miski, dodaj rodzynki, posiekane orzechy i miód do smaku. Dobrze wymieszaj, schłodź, by całość się przegryzła.

Smacznego!

Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.