Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię.
Pierogi z kapustą to nieodłączna część wigilijnej kolacji. W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, w innych podaje się już podsmażone, okraszone zeszkloną cebulką. Jak zatem zrobić idealne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami? Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi na Wigilię.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto:
- 3/4 kg mąki tortowej pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 0,5 l letniej wody
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- łyżka oleju
Składniki na farsz:
- ok. 80 dag kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- jajko
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Do polania:
- duża cebula
- 3 – 4 łyżki masła
Przygotowanie farszu:
Grzyby starannie wymyj, namocz na noc, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź i przepuść przez maszynkę (wywar zachowaj do zupy lub sosu). Wbij do grzybów jajko i solidnie wymieszaj. Kapustę gotuj w małej ilości wody i do zagotowania trzymaj pod przykryciem.
Następnie odkryj na chwilę i znowu przykryj, aby dogotować. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na jasnozłoty kolor. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj. Dodaj podsmażoną cebulę z tłuszczem, grzyby, dopraw i wymieszaj. Przygotowane ciasto nadziej farszem.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wyrób bez dodawania wody. Gdy jaja znikną w mące, dodaj wodę i wyrabiaj. Potem dolej wodę gazowaną i wyrabiaj dalej. Następnie wlej olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkuj ciasto na cienki płat, szklaneczką-literatką wytnij kółka. Nałóż łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, uformuj i sklej pierogi.
Gotowe przykryj ściereczką, by nie wyschły. Rzuć partiami na „mrugający” osolony wrzątek i gotuj, aż pierogi wypłyną. Pozwól im chwilę pływać, by stały się puszyste. Uważaj, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Polej pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulą.
Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<
Dodaj swój komentarz