Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię. Przepis Makłowicza na pierogi wigilijne

pierogi
Przepis na pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię.

Pierogi z kapustą to nieodłączna część wigilijnej kolacji. W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, w innych podaje się już podsmażone, okraszone zeszkloną cebulką. Jak zatem zrobić idealne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami? Poznaj przepis Roberta Makłowicza na pierogi na Wigilię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3/4 kg mąki tortowej pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 0,5 l letniej wody
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • ok. 80 dag kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • jajko
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Do polania:

  • duża cebula
  • 3 – 4 łyżki masła

Przygotowanie farszu:

Grzyby starannie wymyj, namocz na noc, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź i przepuść przez maszynkę (wywar zachowaj do zupy lub sosu). Wbij do grzybów jajko i solidnie wymieszaj. Kapustę gotuj w małej ilości wody i do zagotowania trzymaj pod przykryciem.

Następnie odkryj na chwilę i znowu przykryj, aby dogotować. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na jasnozłoty kolor. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj. Dodaj podsmażoną cebulę z tłuszczem, grzyby, dopraw i wymieszaj. Przygotowane ciasto nadziej farszem.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wyrób bez dodawania wody. Gdy jaja znikną w mące, dodaj wodę i wyrabiaj. Potem dolej wodę gazowaną i wyrabiaj dalej. Następnie wlej olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkuj ciasto na cienki płat, szklaneczką-literatką wytnij kółka. Nałóż łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, uformuj i sklej pierogi.

Gotowe przykryj ściereczką, by nie wyschły. Rzuć partiami na „mrugający” osolony wrzątek i gotuj, aż pierogi wypłyną. Pozwól im chwilę pływać, by stały się puszyste. Uważaj, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Polej pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulą.

Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.