Najnowsze ogłoszenia (spoty)
Biga jest przywilejem i jest podstawą wszystkich naszych produktów na zakwasie. Naszym standardowym produktem jest panzerotto w wielu odmianach i kombinacjach.
Biga Gastronomia Italiana

Panzerotto prawdopodobnie narodziło się w Apulii od anonimowego piekarza lub nieznanej gospodyni domowej, która resztki ciasta chlebowego przerabia na małą pizzę, napełnia pomidorami i mozzarellą, zamyka w kształcie półksiężyca. Narodziny panzerotto to typowa historia ubogiej kuchni, która charakteryzuje włoskie tradycje kulinarne, zwłaszcza na południu. Nawet panzerotto, mimo skromnych początków, jest dziś w modzie, także dzięki temu, że można się nim degustować, spacerując jako uliczne jedzenie. Doceniany w całych Włoszech, oferowany w najdziwniejszych wariantach. Ciasto można przygotować z różnych rodzajów mąki, ale tradycja mówi, że robi się je z mąki 0 i semoliny z pszenicy durum, dzięki czemu po usmażeniu panzerotto będzie złociste i chrupiące.
My w Biga mamy nieco inną wizję; przede wszystkim począwszy od rodzaju użytej mąki, wyłącznie jakościowej ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum. Ciasto jest proste i wykonane z poszanowaniem tradycji, ale zawsze ze szczyptą innowacji. Składa się z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, wody, soli, cukru, drożdży i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wszystko, co tu znajdziesz, jest domowej roboty; żadnych sztuczek i skrótów, zaczynamy od jakościowego surowca, aby dotrzeć do gotowego produktu.

W naszym menu nie mogło zabraknąć innego typowego produktu tradycji apulijskiej i włoskiej; Focacci. Tutaj również zawsze zaczynamy od tradycji naszych dziadków, nadając współczesności naszym produktom i ciastom. Nie śpieszymy się, a nasze ciasta wyrastają i dojrzewają przez co najmniej 48 godzin, gwarantując tym samym zapach, lekkość i strawność naszym wyrobom.

Pizza jest tradycyjnie włoska i oczywiście ta również jest przygotowywana według bardzo precyzyjnych zasad, by podkreślić ostateczną jakość naszego ciasta.

Codziennie pojawiają się nowości według inspiracji naszego szefa kuchni. Wystarczy przyjść i odwiedzić nas, aby odkryć menu i pozycje poza menu. Śledźcie również nasz profil na Facebook Biga Gastronomia Italiana.
Czekamy na was!
Ważny temat? Prześlij newsa!
Czekamy na Wasze informacje, zdjęcia i filmy.
Bądź na bieżąco z Lublinem!
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w naszym mieście.
Najciekawsze wiadomości ze spottedlublin.pl znajdziesz w Google News!
Dodaj opinię